Mainos

Metla: Metsäteollisuudesta lähti 12 400 työpaikkaa

Metsäteollisuuden tuotantokapasiteetin vähennys ja sopeuttamistoimet pienentävät alan työntekijämäärää hieman yli viidenneksen kolmessa vuodessa. Pääosa taantuman vauhdittamista kapasiteetin vähennyksistä tehtiin Metsäntutkimuslaitoksen mukaan viime vuonna.

Työvoima pienenee tämän vuoden loppuun mennessä 12 400 työntekijällä, arvioi Metla. Metsäteollisuuden työntekijämäärä kasvaa ensi vuonna 400 työntekijällä puutuote- ja sahateollisuuden kasvun ansiosta. Se työllistää silloin noin 46 600 työntekijää.

Uusia kapasiteetin vähennyksiä voi vielä olla tulossa, sanoi Metlan tutkija Riitta Hänninen. Paperi- ja kartonkiteollisuus supisti tuotantokapasiteettia vuosina 2008-2009 noin 1,4 miljoonalla tonnilla. Sellukapasiteettia vähennettiin noin miljoona tonnia. Mahdolliset lisävähennykset riippuvat yritysten päätöksistä.

Euroopassa on tutkija Kari Valtosen mukaan edelleen ylikapasiteettia paino- ja kirjoituspapereissa. Selluteollisuudessa on myös paineita. Vaakalaudalla voivat olla esimerkiksi Sunila tai Enocell.

Taantumasta ylös vauhdilla

Koko metsäsektori nousi Hännisen mukaan taantumasta odotettua vauhdikkaammin. Metsäteollisuustuotteiden vienti ja tuotanto lähtivät alkuvuodesta reippaaseen kasvuun. Se hidastuu vuoden loppua kohti ja ensi vuonna.

Metla ennustaa paperin viennin ja tuotannon kasvavan tänä vuonna 12 prosenttia ja kartongin 20 prosenttia. Ensi vuonna paperin ja kartongin tuotanto nousee noin 12,7 miljoonaan tonniin eli 5 prosenttia suuremmaksi kuin tänä vuonna.

Kasvusta huolimatta tuotantomäärissä ei nousta taantumaa edeltäneelle tasolle. Sen saavuttamista vaikeuttaa markkinoiden lisäksi kapasiteetin vähentyminen, totesi Hänninen. Metsäteollisuuden kannattavuus on kapasiteetin leikkausten ja vientimarkkinoiden elpymisen ansiosta parantunut selvästi.

Kiinan imu on vetänyt selluteollisuuden poikkeukselliseen kasvuun, joka taittuu kuitenkin ensi vuonna. Sellun tuotanto kasvaa tänä vuonna yli neljänneksen ja vienti 50 prosenttia.

Tuotannon kasvu nostaa markkinahakkuut ennusteen mukaan noin 50 miljoonaan kuutiometriin ja ensi vuonna miljoona kuutiota suuremmiksi. Raakapuun tuonti nousee tänä ja ensi vuonna vajaaseen 11 miljoonaan kuutiometriin.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.