Mainos

Meteorologitkin yllättyivät etelän myräkästä

Meteorologit ennustivat vielä eilen, ettei etelään enää sataisi lunta. Toisin kuitenkin kävi, sillä etelärannikolla on tupruttanut sankasti lunta koko päivän. MTV3:n Uutisten meteorologi Petri Takala sanoo, että tällaisia yllätyksiä sattuu melkeinpä joka vuosi.

- Tuo liittyy kuitenkin aina samanlaiseen tilanteeseen. Yleensä silloin on tuollainen itävirtaus, jossa mantereella tuuli puhaltaa maalta merelle päin ja merellä sitten päinvastaisesta suunnasta. Tuohon tuulten kohtaamisvyöhykkeeseen sitten syntyy eniten sateita.

Takalan mukaan ilmiö vastaa lumikonetta.

- Otetaan tuo kosteus tuosta Suomenlahden lämmöstä ja niin kauan sade jatkuu, kun tuulet pysyvät kohtaavina tuossa meren päällä.

Takalan mukaan tuuli on alkanut kääntyä jo enemmän koillisen puolelle, joten huomenna etelärannikolla pitäisi olla aivan poutaista. Pohjoisessa pakkanen hellittää, mutta etelässä kiristyy.

- Vaikka lumisateet ovat etelärannikolla loppuneet, lähipäivinä autoilijoilla on varmasti edelleen ongelmia, sillä lunta on joka puolella niin paljon.

Helsingin Kaisaniemessä lunta ennätyksellisesti

Poikkeuksellinen lumentulo poiki Helsingin perinteisellä Kaisaniemen mittausasemalla miltei ennätyslumilukemat.

Lauantai-iltapäivän päättyessä puoli metriä oli jätetty rajapyykki. Kello 18:n jälkeen kertymä oli jo huikeat 53 senttiä. Siihen mennessä päivän sademäärä oli kymmenen sentin hujakoilla.

Vertaista joulukuiselle lumimäärälle Kaisaniemessä pitää etsiä vuodelta 1965. Silloin, jouluaattona, mitattiin 52 senttiä.

(MTV3 - STT)

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.