Mainos

Meteorologi: Taifuunin voimakkuutta vaikeata käsittää

Filippiinejä runnoneessa taifuunissa tuulennopeus on ollut arvioiden mukaan voimakkaimpia koskaan mitattuja tuulennopeuksia.

Taifuunissa keskituulen nopeus yltyi lähes 90 metriin sekunnissa. Puuskissa tuulennopeus on ollut tätäkin rajumpi.

- On vaikeata käsittää, kuinka kova tuuli on ollut. Jotakin käsitystä tuulen voimakkuudesta antaa se, että New Yorkissa runsas vuosi sitten riehuneen Sandy-myrskyn voimakkuus oli noin 50 metriä sekunnissa, sanoo MTV:n meteorologi Miina Manninen.

Yhdysvaltain itärannikolle vuosi sitten rantautunut Sandy oli maan myrskyhistorian toiseksi tuhoisin myrsky aineellisilla tuhoilla mitattuna. Myrskyn pahimman raivon saivat kokea New Jersey ja New York. Myrskyssä kuoli 160 ihmistä ja sen taloudellisten tuhojen arvioidaan olevan 65 miljardia dollaria.

Suomessa tällä viikolla Rauman edustalla tuulennopeus ylsi yli 26 metriin sekunnissa. Kovin puuska oli samassa mittauspisteessä 31,6 metriä sekunnissa. Myrsky aiheutti muun muassa puiden kaatumisia ja sähkökatkoja. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tuulilukemat olivat tämän vuoden kovimmat Suomessa.

Kovempia tuulia on Suomessa ollut viimeksi Antti-myrskyssä vajaa vuosi sitten 30. marraskuuta 2012. Silloin suurin kymmenen minuutin keskituuli oli 29,1 m/s. Suurin puuska puolestaan mitattiin Helsingin majakalla, 37,7 m/s.

Taifuuni tuhosi kyliä Filippiineillä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.