Meteorologi syyskuun alusta: Pahalta näyttää

Säätyyppi on muuttumassa täysin tämän viikon loppupuolella. Ennusteen mukaan matalapaineet valtaavat Suomen ensi viikolla. Lämpötilat putoavat sateessa jopa kymmenellä asteella tämän viikon alun lämpötiloihin verrattuina.

Pitkään Suomen päällä ollut korkeapaine alkaa väistyä. Sää viilenee vähitellen loppuviikkoa kohti. Lähipäivinä on kuitenkin vielä monin paikoin aurinkoista, vaikka keskiviikon ja torstain aikana kylmä rintama kulkee pohjoisesta etelään ja itään tuoden mukanaan sadekuuroja.

Viikonloppuna säätyyppi muuttuu kokonaan. Sunnuntaiksi ennustetaan rankkojakin sateita.

– Todennäköisesti helteet ovat tältä kesältä ohi. Pahalta näyttää, sunnuntaina ja ensi viikolla on ajoittain luvassa kaatosateita. Pahimmassa tapauksessa ensi viikon aikana voi tulla myös myrskytuulia. Lämpötila putoaa sateessa 10-15 asteen tienoille, toteaa MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Atlantille on odotettavissa ensi viikolla myrskyjä, mutta vielä ei tiedetä, yltääkö myräkkä Suomen merialueelle asti.

Syksyn tuntua

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n ennusteen mukaan syyskuun alkupuolisko jatkuu Suomessa matalapaineiden merkeissä.

– Tämä tarkoittaa epävakaista ja viileää säätyyppiä. Tällainen säätyyppi tietää hyvää trombien ja vesipatsaiden metsästäjille, sillä niitä voi syntyä tällaisissa oloissa. Vesipatsaita esiintyy eniten loppukesällä ja alkusyksyllä, sanoo Aleksi Jokela.

Vesipatsas on veden päällä kulkeva trombi.

Vaikka terminen syksy ei vielä alkaisikaan, tuntuu ensi viikon sää jo syksyiseltä tämän viikon alkuun verrattuna. Terminen syksy alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi kymmenen asteen alapuolella.

ECMWF ennustaa, että syyskuun loppupuolella Suomen itä- ja pohjoispuolella olisi hieman tavanomaista lämpimämpää.

– Osa matalapaineista voi kulkea pohjoista reittiä niin, että Suomeen pääsee välillä hieman lämpimämpää ilmaa, tulkitsee Aleksi Jokela syyskuun loppupuolen ennustetta.

Pitkän aikavälin ennusteet ovat vielä kokeiluasteella.

MTV3:n sääsivustolta löytyvät muun muassa paikkakuntakohtaiset ennusteet, sadetutka, viikon sää ja merisää.

Katso ylhäältä ennuste syyskuun alusta ja alta lähipäivien alueelliset ennusteet (tiistaista torstaihin):

Lue myös:

    Uusimmat