Mainos

Meteorologi: Kesästä tulossa tavanomaista lämpimämpi

Kesällä on odotettavissa runsaasti aurinkoisia säitä. Ilmatieteen laitoksen meteorologin Asko Hutilan mukaan kaikki merkit viittaavat siihen, että alkavasta kesästä tulee tavanomaista kuumempi.

- Todennäköisesti kesästä tulee pikemminkin tavallista lämpimämpi, arvioi Hutila, joka on Ilmatieteen laitoksella erikoistunut pitkän aikavälin sääennustuksiin.

Jo lähes viikon jatkuneet aurinkoiset säät ovat täysin poikkeuksellisia vuodenaikaan nähden. Ilmatieteen laitoksen mukaan viime perjantaina Ylivieskassa lämpötila kohosi 29,6 asteeseen, mikä on kautta aikain korkein lämpötila toukokuun alkupuolella. Viime aikoina myös yölämpötilat ovat pysyneet korkeina ympäri Suomea.

- Voidaan sanoa, että vallitseva sää ei ole harvinaista, vaan todella poikkeuksellista. Tämä tarkoittaa sitä, että tämänkaltaisia lämpötiloja on vain muutaman kerran sadassa vuodessa, kuvailee Hutila.

Varsinkin useita päiviä jatkuva hellejakso on toukokuussa erikoista. Kuvaavaa on, että Helsinki-Vantaan lentoaseman havaintoasemalla on toukokuussa mitattu vuosittain keskimäärin vain yksi hellepäivä, kun tänä vuonna lämpötila on noussut yli 25 asteen jo kolmesti.

- Toistaiseksi on mahdotonta sanoa, tuleeko toukokuun loppupuoliskosta poikkeuksellisen lämmin, Hutila toppuuttelee.

Viime kesäkuussa Jämsässä mitattiin lämpötilaksi samainen 29,6 astetta, mikä jäi lopulta koko vuoden lämpöennätykseksi. Tänä vuonna 30 asteen raja voi kuitenkin hyvinkin mennä rikki.

Sää viilenee viikonlopuksi

Lähipäivinä on odotettavissa hellettä monin paikoin, mutta näillä näkymin sää viilenee ja muuttuu pilvisemmäksi loppuviikon aikana. Ilmatieteen laitoksen mukaan lämpötilat pysyttelevät viikonloppuna suuressa osassa maata kymmenen ja 17 asteen välillä.

- Sää on jo viilenemässä Lapissa ja Pohjois-Suomessa, ja kylmemmät ilmat siirtyvät loppuviikon aikana myös maan eteläisempiin osiin, kertoo päivystävä meteorologi Tuomo Bergman Ilmatieteen laitokselta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.