Mainos

Meteorologi Jokela: Jos revontulet jäivät näkemättä, vielä ehtii

Revontulet valaisivat viime yönä taivaan usealla paikkakunnalla Suomessa. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan myös aivan eteläisimmässä osassa maata.

MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela sanoo, että aurinko elää nyt aktiivisinta vaihettaan 11 vuoden syklissä. Jokelan mukaan perjantaina auringossa tapahtui koronan massapurkaus, jonka säteily saapui eilen illalla tänne. Siitä syystä komeita revontulia oli taivas täynnä.

Kaikki eivät ehtineet kuitenkaan eilen taivaalle tuijotella, vaikka mieli olisi tehnyt. Yksi heistä on meteorologi Jokela itse.

– Itse asiassa ärsyttää. Itse en niitä nähnyt, vaikka yritin monta kertaa illan aikana tiirailla. En kuitenkaan onnistunut.

Asiantuntijalle itselleen, sekä muille kiinnostuneille on kuitenkin vielä luvassa valoilmiö jos toinenkin.

– Kyllä tämä kevättalvi on otollista aikaa revontulille. Auringon aktiivisuus on nyt voimakkaimmillaan 11 vuoden syklissä. Niitä revontulia voi nähdä tällä viikolla vielä lisää, mutta ei todennäköisesti kuitenkaan näin spektaakkelimaisia mitä eilen oli. Mutta kannattaa katsella taivaalle, Jokela sanoo Radio Novan Enbuske & Linnanahde Crew -ohjelmassa.

Aurinko aktiivinen

Meteorologin mukaan auringon aktiivisuus tarkoittaa sitä, että auringonpilkut ja muu taivaankappaleen toiminta on ollut vuoden ajan ja on vielä vuodenpäivät kaikkein aktiivisimmillaan yli kymmeneen vuoteen. Nyt näkyy mm. revontulia, tulevaisuudessa niiden loiste himmenee vuosikymmeneksi.

Revontulia syntyy, kun Auringosta peräisin olevat magneettihiukkaset törmäävät Maan magneettikenttään.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.