Mainos

Meteorologi: Islannin tulivuorenpurkaus ei viilennä kesäsäätä

MTV3:n meteorologi Liisa Rintaniemi kiistää Iltalehden väitteen, jonka mukaan Grimsvötn-tulivuoresta lähtenyt tuhkapilvi viilentäisi maapallon lämpötilaa.

– En ole samaa mieltä lehden otsikoinnin kanssa. Tottakai meidän kesäsäämme tulee olemaan vaihteleva ja sisältää jännittäviä ilmiöitäkin, mutta ei niitä voi tulivuoren piikkiin laittaa, Rintaniemi sanoo.

Kesästä ei siis tule mainittavasti kylmempää purkauksen vuoksi.

Rintaniemen mukaan tuulet liikkuvat tällä hetkellä Islannista Brittein saarille päin. Sieltä ilmavirta kaartaa etelän kautta Pohjoismaihin. Tuhkapilvi saavuttaa Suomen eteläosan huomenna.

Tulivuori on rauhoittunut

Grimsvötn-tulivuoren purkaus on rauhoittunut huomattavasti hurjimpiin päiviin verrattuna, kertoo seismologi Heidi Soosalu Viron seismologisesta tutkimuslaitoksesta.

– Tutkijat Islannissa arvioivat, että tällä hetkellä ollaan pilvipatsaan osalta tilanteessa, mitä oltiin viime keväänä Eyjafjallajökull-tulivuoren hurjimmassa vaiheessa, Soosalu sanoo MTV3:n Huomenta Suomessa.

Purkaus ei välttämättä kestä enää kauaa, sillä tulivuoren ylipaine on hellittänyt.

– Purkaus kestää vielä parisen viikkoa. Islantilaiset tutkijat ovat arvioineet, että tämä vastaa lähinnä purkausta, joka oli 1873. Silloin purkaus kesti seitsemisen kuukautta, mutta vain ensimmäiset neljä päivää oli tämmöistä tuhkapilven syöksemistä, Soosalu selvittää.

Katso seismologi Heidi Soosalun haastattelu: (Huomenta Suomi 25.5.2011)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.