Mainos

Meteorologi: Ihme saa tapahtua, että etelään tulee valkea joulu

Joulukuun lopun ennusteen mukaan sää jatkuu selvästi tavanomaista lämpimämpänä. Etelää ja länttä uhkaa tämän ennusteen valossa musta joulu.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF ennustaa joulukuun lopusta tavanomaista lämpimämpää. Samaa mieltä on yhdysvaltalainen NOAA. Ennusteissa ei ole näkyvissä kylmenemistä ja ennusteiden mukaan koko Pohjois-Euroopassa olisi tavanomaista lämpimämpää.

– Suomeen olisi tulossa voimakkaita lounaisvirtauksia, mahdollisesti myrskyjä ja joulukuun loppu olisi myös tavanomaista sateisempi suuressa osassa maata. Maan etelä- ja keskiosassa ollaan laajalti plussalla lähes yötä päivää, joten sateet tulevat näillä alueilla enimmäkseen vetenä. Ihme saisi tapahtua, että etelään ja länteen tulisi tämän ennusteen mukaan valkea joulu. Yksittäiset kylmemmät päivät ja lumisateet ovat kuitenkin mahdollisia, mutta joulukuun lopun yleiskuva on lauha, tulkitsee MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas ennusteita.

Itä- ja Pohjois-Suomessa valkoisen joulun todennäköisyys on suurempi.

– Jos tämän ennusteen tilanne toteutuisi, niin lumiraja olisi todennäköisesti suunnilleen nykyisen tilanteen kaltainen eli lunta olisi Pohjois-Karjalasta Meri-Lappiin ulottuvan linjan pohjoispuolella. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä todennäköisemmin lunta on maassa.

Mäntykannaksen mukaan säätilanne vaatisi käännöksen, jotta ilma kylmenisi ja lunta olisi koko maassa.

– Toisaalta: joskus se voi olla pienestä kiinni, jos jokin matalapaine ottaakin hieman eri reitin ja kylmää ilmaa pääsee pyörähtämään meille ja kylmä päivä tai lumisateita osuisi juuri jouluksi. Tämän hetken ennusteiden valossa näyttää kuitenkin aika synkältä, toteaa Mäntykannas.

Voimakas matalapaine tuo Suomeen myrskytuulia keskiviikkona. Loppuviikolla toinenkin myrsky on mahdollinen.

Pitkän aikavälin ennusteet ovat vielä kokeiluasteella. Pitkän ajan ennusteet eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.