Mainos

Meteorologi: Helteet ja ukkoset esimakua tulevaisuuden toukokuista

Ilmaston lämmetessä Suomen kesän on ennakoitu pitenevän. Se tietäisi, että toukokuutkin lämpenisivät.

Suomessa vallitsee niin sanottu väli-ilmasto eli siinä on piirteitä sekä merellisestä että mantereisesta ilmastosta.

– Tällä viikolla meillä vallitsee mantereinen kesäilmasto, joka on tyypillinen muun muassa Ukrainassa ja Venäjällä. Mantereiseen ilmastoon kuuluvat suuret lämpötilavaihtelut ja kesäisin kovatkin helteet ja voimakkaat ukkoset, toteaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Tällä hetkellä Euroopan vallitseva sääasetelma suosii helteitä ja ukkosia Suomessa.

– Korkeapaine on nyt Suomen itäpuolella ja matalapaineet suuntautuvat Länsi-Euroopasta kohti Välimerta. Tällaiset matalapaineet aiheuttavat kesäisin rankkasateita Keski-Eurooppaan ja Balkanille. Nyt esimerkkinä tästä ovat Balkanin tulvat ja pitkään paikallaan seissyt matalapaine.

Tyypillisesti matalapaineet liikkuvat Atlantilta Skandinavian yli kohti koillista ja ilmavirtaus käy Suomeen länsi-lounaasta.

Millaisia toukokuita tulevaisuudessa?

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuosien 1981-2010 toukokuiden keskiarvo oli noin 0,3 astetta lämpimämpi kuin edellinen vertailukausi 1971-2000.

– Myös toukokuut tulevat lämpenemään tulevien vuosikymmenien aikana ja kesä pitenee molemmista päistä hiljalleen. Toki luonnollinen vaihtelu on meillä olemassa tulevaisuudessakin ja vuosien välinen vaihtelu on edelleen toukokuiden osalta suurta, toteaa meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta.

Keskimäärin toukokuussa on kolme hellepäivää, mutta määrät vaihtelevat suuresti vuosittain. Esimerkiksi viime vuonna ja vuonna 2010 hellepäiviä oli toukokuussa yhdeksän, vuosina 2012 ja 2009 vain kaksi. Vuonna 1984 hellepäiviä oli toukokuussa peräti 13, mutta useana vuonna hellepäiviä ei ole ollut ainuttakaan.

– On olemassa arvioita, että ilmastonmuutos lisäisi Suomessa itäisiä ilmavirtauksia ja sitä kautta mantereisia olosuhteita, mikä tarkoittaisi helteisempiä ja ukkosherkkiä kesiä. Toukokuusta voi tulla tulevaisuudessa kunnon kesäkuukausi, jos helteet, 30 asteen lämpötilat ja ukkoset yleistyvät. Nämä helteet ja ukkoset voivat olla esimakua tulevaisuuden toukokuista, toteaa Markus Mäntykannas.

Paikkakuntakohtaiset lämpötilaennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katso videolta tarkempi selitys, miksi Suomessa on nyt niin lämmintä ja miksi Balkanilla tulvii.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.