Mainos

Meteoriitti putosi Lappiin?

Meteoriitin epäillään pudonneen Pitsusjärveen Haltitunturin eteläpuolelle Lappiin.

Järveen on viime keskiviikon ja torstain välisenä yönä ilmaantunut kolme kertaa seitsemän metrin mittainen suorakaiteen muotoinen avanto. Sen ympärillä lähes sadan metrin alueella on jään päälle tullut isoja jäälohkareita. Lisäksi alueelta on tullut useita silminnäkijähavaintoja tulipallosta eli erittäin kirkkaasta tähdenlennosta. Alueella on paljon turisteja, joten tulipallon ajankohta on saatu rajattua varsin tarkkaan.

Geofyysikko Johannes Kultima Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatoriosta arvioi, että nämä kaikki merkit viittaavat meteoriittiin. -Kyseessä ei ole räjäytys. Avanto ei ole syntynyt myöskään avaruusromusta, sillä viranomaiset kävivät perjantaina mittaamassa säteilyarvot. Paikalla ei ole säteilyä, joten se on turvallinen kulkea, Kultima selvittää.

Meteoriitin vaihtoehtoina Kultima pitää normaalia luonnonilmiötä, luonnonoikkua, tai tulvavesiä. Nekään eivät kuitenkaan täysin selittäisi sitä, miten niinkin iso reikä on järveen tullut. Kultima matkasi Kilpisjärveltä lentokoneella jo perjantai-iltana Pitsusjärvelle. Yhdessä geofyysikko Tero Raidan kanssa hän otti alueelta näytteitä, jotka lähetetään tutkittaviksi kivimuseoon Helsinkiin.

Hyvin harvinaista

Meteoriitin putoaminen on erittäin harvinaista. Kultiman mukaan Suomen maaperälle on pudonnut 600 miljoonan vuoden kuluessa varmuudella ainoastaan 13 meteoria. Niistä tunnetuin on Lappajärvi Etelä-Pohjanmaalla. -Pohjois-Suomesta ei ole löydetty yhtään meteoriittia. Kultiman mukaan kaikkia pudonneita meteoriitteja ei välttämättä edes löydetä. Hän sanoo, että Kuopion lähettyvillä putosi taannoin meteoriitti. Tehokkaasta haeskelusta huolimatta sitä ei löydetty. -Se oli tiettävästi hajonnut äärettömän pieniin kappaleisiin.

Meteoriittihavaintoja tulee vuosittain satoja. Kultima sanoo, että huomattava osa niistä ei kuitenkaan johda toivottuun lopputulokseen.

(MTV3 - STT)

(Kymmenen uutiset 25.04.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.