Mainos

Meteori vai lentokone - katso kuva

Onko tässä kyseessä meteorin putoaminen vai lentokone? Valoilmiö näkyi eilen selkeästi Pohjanmaan taivaalla, Vimpelissä kello 14.30 noin neljän minuutin ajan.

- Pakkasta oli muutama aste ja taivas oli selkeä, kun huomasimme avomieheni kanssa taivaalla outoa liikettä. Pysäytimme auton ja otimme kuvia niin paljon kuin ehdimme. Tapahtuma kesti noin neljä minuuttia, Anne Lahtela kertoo.

- En ole koskaan aikaisemmin nähnyt vastaavaa. Ei se mikään tähdenlento ollut, vaan paljon isompi.

Hän uskoo kuvanneensa meteorin putoamisen.

Tiede-lehden nettisivuilla on menossa vilkas keskustelu siitä, mitä kuvassa todella näkyy. Erään kriittisen kirjoittajan mielestä kuvassa on nelimoottorisen, korkealla lentävän lentokoneen moottoreiden pakokaasuvanat. Kirjoittajan mukaan lentokoneen pakokaasutiivistymät näkyvät joskus silmiinpistävän kirkkaina, jos kone on menossa laskevan tai nousevan auringon suuntaan. Jo aikaisemmin Ilta-Sanomat julkaisi Lahtelan kuvat.

Joka tapauksessa taivaalla on voinut nähdä viime viikolla jopa 10-15 kirkasta, isoa tähdenlentoa tunnissa, koska Tauridien meteoriparven pohjoisen haaran tihein pyrstö törmäsi viime tiistaina maan ilmakehään. Maapallo oli kääntymässä meteoriparvea kohtia ja kun pienet kivipalaset osuivat ilmakehään, ne paloivat poroksi ja näkyivät tähdenlentoina.

Ruotsalaisen ydinfysiikkainstituutin IRF:n professori Asta Pellinen-Wannberg kertoi viime viikolla Svenska Dagbladetissa, että maahan sataa vuosittain 44 tonnia meteoripalasia, mutta ne ovat pääosin niin pieniä, ettemme me koskaan edes huomaa niitä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.