Mainos

Metalliteollisuuden tupovääntö tiistaille

Neuvottelut metalliteollisuuden työehtosopimuksista pitkittyvät. Seuraava suuri neuvottelutapaaminen on tiistaiaamuna.

Teknologiateollisuuden ja SAK:laisen Metallityöväen liiton välinen neuvottelutulos oli tarkoitus saada aikaan tänään jo aamupäivän aikana, mutta kokoukset jatkuivat yöhön asti. Ratkaisujen tekoa on vaikeuttanut lähinnä kiista palkankorotusten rakenteesta.

Neuvotteluja jatketaan ns. suurten neuvottelukuntien kesken tiistaina aamuyhdeksältä. Metalliliiton valtuuston on määrä käsitellä mahdollista neuvottelutulosta iltapäivällä liittotoimikuntansa kokouksen jälkeen.

Metallin suurimman sopimusalan piirissä on noin 120 000 työntekijää, joten se on aina ollut tuloneuvotteluiden päänavaajan roolissa. Tuloksia odotetaan nytkin monilla muilla sopimusaloilla.

Tänään alakohtaiset neuvottelut keskitetyn tulosopimuksen aikaansaamiseksi jatkuivat edelleen tiiviisti, mutta valmiita neuvottelutuloksia on kuitenkin syntynyt vain muutamille keskeisimmille aloille. Pari viikkoa kestäneissä sovellutusneuvotteluissa oli tuloksia iltaan mennessä saatu noin 40 sopimusalalle. Valtakunnallisia työehtosopimuksia on Suomessa noin 200.

Kirkko ja poliisit pääsivät sopuun

Julkisen sektorin päänavaajina ovat kirkon työntekijät ja poliisit. Kirkon sopimusvaltuuskunta ja palkansaajajärjestöt pääsivät atkaisuun noin 21 000 viranhaltijan ja työntekijän sopimuksista.

Valtion sektorilta ensimmäinen merkittävä mukaan tulija on STTK:lainen Suomen poliisijärjestöjen liitto. Noin 12000 poliisia edustavan SPJL:n valtuusto ilmoitti hyväksyvänsä tupon sillä ehdolla, että valtion palkkaohjelmaa jatketaan. Neuvottelutulos saavutettiin myös noin tietotekniikan palvelualalta 5000:n STTK:laisen Toimihenkilöunionin jäsenen ekä Kansaneläkelaitoksen 5000 toimihenkilön osalta.

Keskiviikon takaraja näyttää ylittyvän

Ammattiliitoilla ja työnantajajärjestöillä on keskiviikkoon asti aikaa saada aikaan alakohtaiset tupon neuvottelutulokset. Tuolloin arvioidaan, onko mukaan liittymässä niin paljon aloja, että sopimuksen kattavuus riittää sen hyväksymiseen.

Takarajaksi on asetettu keskiviikko kello 16, mutta se siirtynee myöhemmäksi, koska neuvottelut monilla aloilla pitkittyvät ainakin iltapäivään. Myös palkansaajakeskusjärjestöjen hallinnot ovat koolla vasta myöhemmin iltapäivällä.

Suurimmista SAK:laisista teollisuusliitoista pois ovat jäämässä sopimuksen kattavuuden kannalta merkittävät rakennusala ja paperiteollisuus. Työnantajat ovat haluttomia hyväksymään sopimusta, jos myös kuljetusaloja jää tupon ulkopuolelle. Myös hallitus edellyttää riittävää kattavuutta ehtona omalle tukipaketilleen. Mm. SAK:laiset satamien ahtaajat, lentoemännät ja stuertit saattavat jäädä tulosopimuksen ulkopuolelle. Myös STTK:lainen Erityisalojen toimihenkilöliitto Erto katkaisi perjantaina neuvottelut kaikilla sopimusaloillaan, myös satamien osalta.

(MTV3-STT) )

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.