Metalliromulle lisää kierrätyspisteitä

Metalliromun kierrättäminen helpottuu, sillä kuluttajille tarjotaan lisää sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyspisteitä.

Suomen kierrätysyhteisö aikoo perustaa metalliromulle satoja uusia ilmaisia vastaanottopisteitä kauppoihin ympäri Suomea.

Riskinä kierrätysjärjestelmän käyttöönotossa on kuitenkin tänä vuonna päivitettävä uusi jätelaki ja patentti- ja rekisterihallituksen uudet vaatimukset.

Vanhat sähkölaitteet, paristot, lamput ja loisteputket voi jättää sinisiin metallisiin ja kierrätyskehoituksilla merkittyihin kaupassa oleviin lukittaviin laitteisiin ilmaiseksi.

Uusia laitteita tulee satoja eri puolelle Suomea

Uusi kierrätysalan yrittäjä aikoo laittaa 340 uudenmallista vastaanottopistettä kauppoihin ja kauppakeskuksiin 235:een kuntaan.

Tulossa on myös satoja pienille laitteille tarkoitettuja kierrätyspisteitä, kertoo palvelupäällikkö Titta Pousi Suomen Kierrätyspalvelut Oy:stä.

Uusi jätelaki esteenä?

Ennenkuin uusi kierrätysjärjestelmä voidaan ottaa laajemmin käyttöön, niin Suomen Kierrätysyhteisön on selvitettävä pari asiaa: On selvitettävä mitä stulossa oleva uusi jätelaki ja siihen liittyvät asetukset sisältävät.

Uuden sähkö- ja elektroniikkaromu-asetuksen luonnoksessa vastaanottopisteiden määrä on nostettu 500 pisteeseen ja 320 kunnan alueella.

Uusi verkostotavoite saattaa olla liian kova uudelle yrittäjälle, sanoo hallituksen puheenjohtaja Jouni Spets Suomen Kierrätysyhteisöstä.

- Se on kenelle tahansa yksittäiselle tuottajalle tai edes yhdelle tuottajayhteisölle tosi haastava määrä perustaa näitä vastaanottopisteitä, sanoo Spets.

Aatteellista vai osakeyhtiötoimintaa?

Lisäksi patentti- ja rekisterihallitus ei katso tuottajayhteisötoiminnan olevan yhdistyslain mukaista aatteellista toimintaa, vaan että se onkin osakeyhtiö.

Kierrätysyhteisö on tehnyt tästä valituksen Helsingin hallinto-oikeuteen.

Ry-statuksen puuttuessa Tampereen ELY-keskus on lopettanut tuottajayhteishakemuksen käsittelyn.

Niinpä yhteisö joutuukin muuttamaan itsensä osakeyhtiöksi ja tekemään uuden hakemuksen, joka vie taas aikaa.

 

Lue myös:

    Uusimmat