Metallin Lundh varoittelee liittokierroksesta

SAK:laisen Metallityöväen liiton puheenjohtaja Per-Erik Lundh varoittaa, että paluu tupopöytään voi olla hyvin hankala, jos työmarkkinoilla tänä syksynä päädytään liittokohtaiseen kierrokseen.

Joissakin puheenvuoroissa on arvioitu, että liittokierros voisi olla kahden peräkkäisen tupon jälkeen raikas ratkaisu. -Se saattaa olla pitkävaikutteinen "raikkaus". Jos astutaan siihen suuntaan, niin saattaa tulla eripituisia sopimuksia. Silloin on erittäin vaikea tulevaisuudessa palata keskitettyyn ratkaisuun muuta kuin syvän kriisin kautta, Lundh viittaa 1990-luvun puolivälin käänteisiin.

Muutamat keskeiset teollisuusliitot ovat ilmoittaneet tavoittelevansa sopimusalakohtaista ratkaisua. Viimeksi torstaina SAK:lainen Kemianliitto totesi, että sen tavoitteet tuskin sopivat tuporajoihin. Keskitettyä ratkaisua vahvasti kannattavan Lundhin mukaan työllisyyden parantaminen edellyttäisi kuitenkin sekä talouspolitiikalta että työmarkkinapolitiikalta vakautta, jotta viime tupojen tuoma myönteinen kehitys jatkuisi. Kyse ei ole vain solidaarisuudesta: keskipitkällä aikavälillä ratkaisu hyödyttäisi kaikkia palkansaajaryhmiä. Hyvin menevillä aloilla voitaisiin toki paikallisesti heruttaa tulosta työntekijöille tulospalkkausjärjestelmien kautta.

-Jos nämä asia-argumentit eivät riitä, niin silloin tietysti ollaan menossa kohti liittokohtaisia, Lundh sanoo. Hän ei usko, että SAK:n ajama työehtosopimusten yleissitovuuden laajentaminen olisi riittävän tuhti tupoporkkana.

-Laadulliset kysymykset ovat tärkeitä tietyillä sopimusalueilla, ja toisilla alueilla niillä ei ole samaa merkitystä. Laadulliset kysymykset siis tietysti myötävaikuttavat, mutta ei niillä ole ratkaisevaa merkitystä.

Vahvojen asialle?

Liittokohtainen kierros tietäisi Lundhin mukaan nytkähdystä suuntaan, josta ay-liikettä on nytkin arvosteltu: vahvojen ja menestyvien etujen ajamiseen. -Suomi on tällä hetkellä kai Euroopan ainoa maa, jossa tehdään keskitettyjä ratkaisuja, joissa pyritään hallitsemaan sekä työmarkkinapuolta että taloudellisen kehityksen edellytyksiä.

Ilman kansantalouden näkökulmaa langetaan Lundhin mukaan jopa elitistiseen ajattelumalliin, koska silloin tes-pöydissä puhutaan vain palkasta ja suhteellisesta palkasta eikä ns. solidaarisesta kehityksestä palkanmuodostuksessa. Tuloksena on helposti suuria odotuksia - ja lopulta myös inflaatio-odotuksia. -Työttömyys ja talous voivat olla hyvin pian toisessa jamassa kuin tällä hetkellä.

Lisää neuvotteluvalmiutta

Liittokierrosta hamuavat ovat perustelleet kantojaan ns. alakohtaisilla ongelmilla, joihin haluttaisiin nyt pureutua. Lundh perää tuttuun tapaan sekä työantaja- että työntekijäpuolelle neuvotteluvalmiutta, jotta pöytiä kyettäisiin putsaamaan myös sopimuskausien aikana.

-Vanhanaikainen juoksuhaudoissa oleminen ei tuota tulosta. Avoimessa taloudessa ja muuttuvissa oloissa eläminen edellyttää jatkuvaa edunvalvontaa. Metallissa on pitkään tukeuduttu ns. jatkuvan sopimisen ja neuvottelun periaatteeseen. Mallin toimivuuden ehtona tietysti on, että työnantajien ja työntekijöiden välit ovat kunnossa ja henkilökemia toimii.

Lundh tosin luottaa neuvottelukulttuurin juurtuneen metalliin jo niin syvälle, että sen jatko ei ole enää kiinni pelkästään vetäjistä. Tiistaina 60 vuotta täyttävä Lundh jää ensi vuonna eläkkeelle. Myös työnantajapuolen nokkamies vaihtuu samoihin aikoihin, kun Metalliteollisuuden keskusliiton toimitusjohtaja Harri Malmberg jää niin ikään eläkkeelle. Johtoon nousee Tekesin pääjohtaja Martti Mäenpää.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat