Metallin Lundh: Sopimusyhteiskunta vai työreformi

SAK:laisen Metallityöväen liiton puheenjohtaja Per-Erik Lundh (sd.) vaatii työnantajia vastaamaan, haluavatko he jatkaa nykyistä sopimuspolitiikkaa vai valitsevatko he keskustan työreformin.

Lundh muistuttaa nykyisen kolmikantaisen yhteistyön vakauttaneen maan talouden ja ylläpitäneen työrauhaa. Lundh puhui metalliliiton liittovaltuuston kokouksessa Hyvinkäällä. Lundh pitää keskustan työreformia selkeänä hyökkäyksensä järjestäytynyttä ay-liikettä kohtaan. Hänen mukaansa metalliliitto puolustaa nykyistä sopimisjärjestelmää ja sopimustoimintaa kaikissa oloissa ja kaikin mahdollisin keinoin.

Kuluvan vaalikauden tulokset osoittavat Lundhin mukaan, että nykylinja on ollut palkansaajien, yritysten, tuottavuuden ja kansantalouden kannalta järkevä tie. Vakautta ja tuotannon kustannustasoja hillitsevä sopimuspolitiikka nousee Emu-oloissa vielä keskeisemmälle osalle.

Lundh perää myös poliitikoilta vastausta siihen, olisivatko he valmiita ottamaan vastuun palkankorotustasojen ja minipalkkojen kaltaisista kysymyksistä, joista nyt sovitaan liittojen kesken. Seuraavan sopimuskierroksen muotoa ja tavoitteita on Lundhin mielestä vielä liian aikaista määritellä. Ensin on odotettava mm. uuden hallituksen talouspoliittisia linjauksia.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat