Mainos

Metallimiehet marssivat ulos - pääluottamussoppa laajeni kymmeneen yritykseen

Metalliteollisuuden työntekijöitä on tänään marssinut ulos noin kymmenessä yrityksessä. Syynä on ABB:n Pitäjänmäen-tehtaan pääluottamusmiehen irtisanominen.

TÄSTÄ ON KYSE

- ABB irtisanoi Pitäjänmäen-tehtaan pääluottamusmiehen viime maanantaina. Perusteluksi yhtiö kertoi sen, että pääluottamusmies tuki laittomia lakkoja ja oli haluton ylläpitämään työrauhaa.  
- Metalliliitto piti pääluottamusmiehen irtisanomista perusteettomana.  
- Liiton puheenjohtaja Riku Aalto ilmoitti vetäytyvänsä työelämän pelisääntöneuvotteluista tapahtumien vuoksi.  
- Neuvotteluissa on esillä muun muassa se, miten neuvottelukäytäntöjä voitaisiin parantaa ja lakkoja välttää.  

Ulosmarsseja on ollut ainakin ABB:lla Helsingissä, Helsingin telakalla, AGCO Powerilla, Sandvikilla Tampereella, Transtechilla Kajaanissa, Outokummulla Torniossa, SSAB:lla Raahessa sekä KONE Hisseillä Hyvinkäällä.  

ABB:n mukaan pääluottamusmies erotettiin, koska hän esimerkiksi tuki laittomia lakkoja. Metalliliitto on sopinut Teknologiateollisuuden kanssa, ettei kiistaa viedä työtuomioistuimeen.  

- Luottamusmiesten valtuuksiin pitää saada selkeät parannukset. Työsuhdeturva on tärkein asia, ABB Drivesin pääluottamusmies Raija-Riitta Luiro-Piippo sanoi ulosmarssin syyksi.

Irtisanotulle pääluottamusmiehelle oli saapunut osoittamaan tukeaan myös Turun telakalla luottamusmiehenä toimiva Pasi Heikkilä.

- Luottamusmiestä ei saa irtisanoa, kun sopimuksessa luottamusmiesten suoja on turvattu, Heikkilä sanoo.  

Kiistan seurauksena Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto lähti meneillään olevista työrauhaneuvotteluista. Työmarkkinajärjestöt neuvottelevat parasta aikaa työelämän neuvottelujärjestelmän uudistamisesta.  Metalliliitto ei palaa työryhmään ainakaan tämän vuoden puolella. Puheenjohtaja Riku Aallon mukaan tilannetta arvioidaan uudelleen ensi vuoden puolella.  


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.