Mainos

Metalliliitto: Tuporatkaisulla yhä käyttöä

Metallityöväenliiton puheenjohtaja Riku Aalto

Työnantajapuoli uhoaa Tupon olevan historiaa. MTV3:n Huomenta Suomessa Metalliliiton uusi puheenjohtaja Riku Aalto on sitä mieltä, että tulopoliittista kokonaisratkaisua tarvitaan edelleen vaihtoehtona muiden mukana.

- Meidän keinovalikoimassamme pitää olla niin tulopoliittisia kokonaisratkaisuja kuin liittokohtaisiakin ratkaisuja. Hyvä, että on vaihtoehtoja, kun mietitään yhteiskunnan asioita ja etenkin palkkakysymyksiä.

Aallon mielestä on turha arvioida etukäteen pitkälle tilannetta, jossa työantajapuoli irtisanoutuisi kokonaisratkaisusta.

- Aika monella liitolla on vielä työehtosopimuksia jäljellä ja maailma voi muuttua tässä vuodenkin sisällä aika merkittävästi. Taloudellinen tilanne saattaa olla erilainen vuoden päästä.

- Kyllä Metalliliiton näkökulmasta on tärkeää, että meillä on niin työantajan, keskusjärjestöjen kuin valtiovallankin kanssa sovittuja yhteisiä asioita. Siinä mielessä olisi tietenkin hyvä, että meillä olisi vaihtoehtoisia tapoja toimia.

Viime syksyn liittokierroksella nähtiin, mihin työnantajan paikallinen sopiminen johti. Moni on sitä mieltä, että sen tähden inflaatio laukkaa nyt korkealla ja kovaa.

Aallon mielestä on selvää, että paikallinen sopiminen edesauttaa sellaisten sopimusten syntyä, joissa ns. palkkamaltti on kaukana.

Kun sopimuksissa mennään uusiin malleihin, myös toimintatapoja joudutaan muuttamaan. Kuuden SAK:laisen teollisuusliiton yhdistyminen on tästä yksi esimerkki. Aallon mielestä teollisuusliittojen on pakko tiivistää omaa järjestökenttäänsä, koska työnantaja tekee samoin.

- Meidän pitää koordinoida entistä selvemmin ja paremmin näitä asioita. Me olemme tehneet sitä aikaisemminkin eli se ei ole meille mitään uutta. Se, että yhdistetäänkö järjestörakenteet, on oma lukunsa. Työehtosopimustoiminnassa on se tilanne, että me joudumme tai saamme jatkuvasti tiivistää tätä yhteistä tekemistä.

"Ay-liike houkuttelee nuoriakin"

Uusi puheenjohtaja on sitä mieltä, että ay-liike vetää yhä nuoria riveihinsä. Metalliliittoon tulee keskimäärin 10 000 uutta jäsentä joka vuosi, toki toisesta päästä poistuukin ihmisiä eläkkeelle.

- Meidän haasteenamme onkin pystyä löytämään nuoria aktiivijäseniä eläkkeelle lähtijöiden tilalle ammattiosastoon ja luottamusmiesverkostoon. Ja pystyä kouluttamaan nuorista mahdollisimman hyviä edunvalvojia.

Uusia jäseniä pyritään houkuttelemaan lähinnä työpaikoilta, joissa aktiivijäsenet esittelevät Metalliliiton toimintaa.

"Työsuojelupiirien resursseja ei saa vähentää"

Hallitus on aikeissa vähentää työsuojelupiirien resursseja.

- Meidän näkökulmastamme se ei ole hyvä hanke. Me olemme jo viime vuosien aikana nähneet sen, kuinka paljon harmaata työvoimaa liikkuu työmarkkinoilla. Koska me emme voi harrastaa viranomaistoimintoja, niin toivottavaa olisi, että meillä olisi sellainen viranomaisorganisaatio, joka pystyy hoitamaan näitä ongelmia. Sen takia valtiovallan olisi hyvä ymmärtää, että täytyy olla riittävät resurssit hoitaa näitä asioita.

Riku Aallon mukaan olisi toivottavaa, että työnantajapuolella riittäisi vastuullisuutta hoitaa asioita siten, että ihmisiä kohdellaan jatkossakin työpaikoilla työehtosopimusten mukaisesti.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.