Mainos

Metalliliitto perää laajempaa globalisaatiokeskustelua

Metalliliiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa ehdottaa, että puolueet ja työmarkkinajärjestöt pohtisivat tasavallan presidentin johdolla aivoriihessä globalisaation mukanaan tuomia haasteita.

Erkki Vuorenmaa, Metalliliiton puheenjohtaja

SAK:lainen Metallityöväen liitto haluaa entistä laajempaa yhteistyötä eri poliittisten ja työmarkkinaosapuolten kesken, jotta globalisaation tuomat haasteet Suomen taloudelle voitaisiin saada hallintaan. Metalliiton puheenjohtajan Erkki Vuorenmaan mukaan yhteiskunnan keskeiset päättäjät sekä hallituksesta että oppositiosta tulisi saada yhdessä selvittämään tavoitteita ja keinoja, joilla kansainväliseen kilpailuun ja muihin tulevaisuuden riskeihin voidaan vastata.

Metalliliiton liittokokouksessa puhunut Vuorenmaa esitti tavaksi käynnistää yhteisen strategian laatiminen muutaman päivän kestävää Korpilampi-tyyppistä kokousta, jossa eri osapuolten näkemyksiä ja halua yhteistyöhön voitaisiin selvittää. Tavoitteena tulisi Vuorenmaa mukaan olla luottamuksen saaminen usean vuoden kolmikantaiselle toimintaohjelmalle.

Vuorenmaa perusteli laajempaa yhteistyötä sillä, että ilman hallitumpaa yhteistyötä Suomi voi yritysten joukkopaon ja muiden ongelmien vuoksi jäädä ajopuuksi kansainvälisen talouskehityksen paineissa. Toimintaohjelmalla Suomen kilpailukykyä voitaisiin parantaa myös etsimällä raamit tulevien vuosien sopimuspolitiikalle.

- Olisi myös ilahduttavaa, mikäli tasavallan presidentti Tarja Halonen, keskeisenä aloitteentekijänä globalisaatioasioissa, edistäisi edelleen tilaisuuden aikaansaamista, sillä hänellä on vahva tausta ja luottamukselliset suhteet kaikkiin tahoihin niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

Vuorenmaa korosti Metalliliiton osoittaneen kykynsä omalta osaltaan kantaa vastuuta, kun se on tukenut keskitettyjä tuloratkaisuja liittokohtaisten ratkaisujen sijaan.

Kalliomäki toivoi nopeita ratkaisuja


Kokouksen avajaisissa puhunut valtiovarainministeri Antti Kalliomäki tuki esitystä toteamalla, että nykyoloissa hyvät ratkaisut ja hyvä politiikka johtavat nopeampiin ja parempiin tuloksiin kuin aiemmin. Vastaavasti se rankaisee huonoista ratkaisuista nopeammin ja enemmän kuin ennen.

Kalliomäen mukaan on selvää, että työllisyys kääntyy kestävään kasvuun vain, jos palkka- ja veroratkaisut onnistuvat hyvin, ja se edellyttää hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yhteistä tahtoa ja yhteistä näkemystä toimintalinjasta.

-Tätä tahdonilmaisua odotan erityisesti työmarkkinajärjestöjen suunnasta. Kalliomäki korosti, että keinona ei voi olla vain matalilla palkoilla kilpailu. Sen sijaan hän suositteli metalliteollisuudessa sovellettuja tulospalkkaus- ja muita sopimusjärjestelmiä, jotka ovat mahdollistaneet teknologiateollisuuden nopean kehityksen.

Kalliomäki korosti, että globalisaation oloissa verokevennysten ja maltillisten palkkaratkaisujen yhdistelmä on entistä tärkeämpi. Hän kuitenkin muistutti, että hallitus ei voi etukäteen sitoutua suuriin verokevennyksiin ilman tietoa palkkaratkaisusta. Metalliliiton keskiviikkoon asti jatkuva liittokokous valitsee tiistaina puheenjohtajakseen seuraavaksi nelivuotiskaudeksi Erkki Vuorenmaan. Liiton sihteerinä jatkaa seuraavat kaksi vuotta Erik Lindfors.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 16.05.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.