Mainos

Metalliliitto kehittää paikallista sopimista

Paikallinen sopiminen ei saa murtaa yleissitovuutta.

Metalliliitto on valmis kehittämään paikallista sopimista, mutta työehtosopimuksen määräysten on säilyttävä perälautana, sanoo liiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa.

Vuorenmaa sanoo kannanotossaan, että asia on liitolle kynnyskysymys, sillä se tasavertaistaa neuvotteluasemaa työntekijöiden ja työnantajapuolen välillä.

Kun tuposopimuksesta on vuosi jäljellä, ovat työnantajapuolen edustajat jo alkaneet puhua joustavuudesta, sääntelyn purkamisesta ja yksilöllisyydestä.

- Työnantajat vaativat yleisellä tasolla paikallisen sopimisen laajentamista. Metalliliiton osalta ei ole kysymys paikallisen sopimisen laajentamisesta, vaan jo toistakymmentä vuotta sitten hyväksyttyjen mahdollisuuksien käyttöönotosta ja kehittämisestä. Meillä on jo nyt erittäin laajat ja toimivat työehtosopimukseen perustuvat paikallisen sopimisen mallit, Vuorenmaa linjaa.

Vuorenmaa toteaa, että liitto ei tule hyväksymään sellaista paikallista sopimista, jolla yleissitovuutta ryhdyttäisiin murtamaan. Paikallisen sopimisen käyttäminen pitää merkitä yleissitovuuden vahvistumista.

- Erityisesti kahden tekijän on oltava kunnossa paikallista sopimista kehitettäessä. Ensiksi luottamusmiehen aseman, toimintaoikeuksien ja työsuhdeturvan on oltava tasoltaan huomattavasti vahvemmat kuin tällä hetkellä. Toiseksi paikallinen sopiminen ei saa olla yhdensuuntaista liikettä, vaan sen pitää olla vuorovaikutteista. Työntekijöillä ja henkilöstöryhmillä on oltava sama oikeus kuin työnantajapuolella tuoda asioita neuvotteluihin, Vuorenmaa sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.