Mainos

Metalliliiton Vuorenmaa tyrmää palkkojen puoliväliratkaisun

Metallityöväen liiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa (sd.) ei pidä mahdollisena tulopoliittisen ratkaisun palkankorotusten asettamista palkansaajajärjestöjen ja työnantajien vaatimusten puoliväliin.

Vuorenmaa sanoo sanomalehti Keskisuomalaisen haastattelussa, että suuremmat palkankorotukset ovat perusteltuja inflaation ja tuottavuuden hyvän kehityksen vuoksi.

-Vaikka työnantajat sanoivat ay-liikkeen tavoiteasettelua järjettömäksi, minusta tavoitteet olivat aika realistisia, kun ottaa huomioon ennusteet ensi vuoden tuottavuuden kasvusta. Se on noin 2,5 prosenttia, ja jos siihen lisätään inflaatio-odotukset, niin ay-liikkeen linja olisi kehittänyt ansiotasoa oikeaan suuntaan.

Vuorenmaan mielestä tuponeuvotteluiden peruskysymys on siinä, kuinka inflaatio arvioidaan. Ennusteissa on suuria eroja, kun valtiovarainministeriön luku on 1,8 prosenttia ja Etlan arvio 2,5 prosenttia. Vuorenmaan mukaan myös indeksiehto on inflaation vuoksi ehdoton edellytys tupon hyväksymiselle.

-Jos työnantajat eivät innostu indeksiehdosta eikä valtiovalta sitä hyväksy, ollaan ilman muuta liittokohtaisella sopimuskierroksella. Indeksiehdon on Vuorenmaan mukaan oltava "läheistä sukua" SAK:n esittämälle mallille, jossa palkka nousee, kun ylitetään prosentin kymmenyksinä määritetty tavoiteraja.

Myös Toimihenkilökeskusjärjestö STTK on esittänyt oman mallinsa indeksiehdoksi. Aiemmin kuluneella viikolla myös SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen (sd.) tyrmäsi palkankorotustavoitteiden puolittamisen. Ihalainen katsoi palkankorotusten kuuluvan lähelle kolmea prosenttia. Työnantajan ensi vuodelle tarjoamien 1,8 prosentin ja SAK:n vaatimien 3,8 prosentin puoliväli asettuisi 2,8 prosentin kohdalle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.