Mainos

Metalliliiton Vuorenmaa perää kunnon erorahaa

Metalliliiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa (sd.) perää työntekijöille kunnon erorahaa, jos yritys lopettaa kannattavaa tuotantoa. Hänen mielestään Suomessa on käytävä vakava keskustelu yritysten vastuusta työntekijöistään ja siitä, mitä yhteiskunnallisia vaikutuksia tuotannon lopettamisesta koituu.

Muutosturva- ja erorahajärjestelmän uudistamisesta olisi sovittava viimeistään pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) ja työmarkkinajärjestöjen tapaamisessa ensi syksynä. Maailmanlaajuisesti toimivat yritykset kohtelevat henkilöstään yhä kovemmin ottein, Vuorenmaa perusteli liittovaltuustossa Helsingissä keskiviikkona.

Järjestelmää olisi uudistettava sekä Suomessa että EU:n tasolla.

Vuorenmaa haarukoi väljästi kahden tuoreen esimerkin kautta erorahan suuruutta. Tampereella tuotantonsa lopettava Volvo maksaa muutosturvapakettina noin 6500 euroa työntekijää kohti. Saksassa Nokia pulitti Bochumin tehtaasta työttömiksi jääville keskimäärin 100000 euroa kullekin.

- Tähän välimaastoon voitaisiin tähdätä Suomessakin.

Voimat on koottava

Vuorenmaa asettui tukemaan koko puheenjohtajan arvovallallaan SAK:laisten teollisuusliittojen fuusiohanketta. Hänen mielestään fuusio toisi työntekijöille lisää neuvottelu- ja painostusvoimaa.

- Haluan sanoa kaikille hankkeen epäilijöille, että on turha nähdä päiväunia mahdollisuudesta, että hanke ei toteutuisi. Voimat on koottava yhteen joko nyt tai myöhemmin.

Liittosihteeri Matti Mäkelä (vas.) vaati uuden liiton perustamisesta jäsenäänestystä.

Toukokuiseen liittokokoukseen valmistautuvassa liitossa väännetään parhaillaan kättä sekä vasemmistopuolueiden kannatuksesta että puheenjohtajan valinnasta. Molempien taustalla on kysymys siitä, tuleeko liiton lähteä mukaan kuuden SAK:laisen teollisuusliiton fuusiohankkeeseen.

Vuorenmaa myös arvioi itsekriittisesti käytyjä sopimusneuvotteluja. Työnantajien Teknologiateollisuuden kanssa on ollut ongelmia erityisesti paikallisten palkkaerien jaossa.

- Jos syksyn erän jaossa ei onnistuta viimevuotista paremmin ja itse asiassa niin, että jakamatta jäänyt 0,3 prosenttia myös tulee maksuun, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin irtisanoa sopimus viimeistään keväällä 2009, hän arvioi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.