Mainos

Metallialan neuvottelut siirtyivät ensi viikkoon

Metalliteollisuuden neuvottelut jumiutuivat kiistoihin palkankorotusten tasosta ja rakenteesta. Tuloratkaisun takaraja siirtyi ensi viikkoon.

Neuvotteluissa metalli- ja teknologiateollisuuden työehtosopimuksista ei ole saatu aikaan ratkaisua.

SAK:laisen Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden kaksi päivää jatkuneet neuvottelut keskeytyivät illalla ja niitä jatketaan ensi tiistaina.

Metalliliitto on päättänyt kutsua valtuustonsa koolle ensi viikon torstaina. Jos neuvottelutulosta ei synny, metallin sopimus jää syksyyn.

Useissa illan valtuustopuheenvuoroissa todettiin, ettei sopimuksen synnylle nyt ole mitään pakkoa.

Teknologiateollisuuden työehtosopimusneuvottelut jatkuvat myös STTK:laisten Toimihenkilöunionin ja Erityisalojen toimihenkilöliitto Erton sekä akavalaisten Ylempien toimihenkilöiden neuvottelujärjestö YTN:n kanssa.

Sopu karahti palkkakiistoihin

Metalliliiton valtuusto kokoontui jo puolilta päivin Helsingin työväentalolle odottamaan mahdollista neuvottelutulosta.

Neuvottelut jumiutuivat kuitenkin kiistoihin palkankorotusten tasosta ja rakenteesta. Niihin on kytköksissä myös sopimuskauden pituus. Metalliliitto on pitänyt kiinni kahden vuoden sopimuksesta, kun työnantajat ovat edellyttäneet pidempää kautta.

Vuorenmaan mukaan sopimuksen tekstikysymyksissä on kuitenkin edistytty. Pöydällä ovat olleet muun muassa luottamusmiesten asema sekä pätkä- ja vuokratyötä koskevat pelisäännöt.

Työnantajien vaatimuksiin ovat kuuluneet paikallisten joustojen lisääminen, työaikojen muutokset ja minimipalkkoihin vaikuttavan niin kutsutun perälautamallin uusiminen.

Metalli haluaa osansa yritysten menestyksestä

Metalliliitto on sanonut pyrkivänsä työmarkkinakierroksella viime viikolla sopimuksen tehnyttä kemianteollisuutta korkeampaan palkankorotustasoon. Kemianteollisuuden sopimus tuo työntekijöiden palkkoihin kahden ja puolen vuoden sopimuskaudella noin yhdeksän prosenttia.

Metalliliitossa vaatimuksia perustellaan alan hyvällä tuottavuuskehityksellä. Liitto ei kuitenkaan halunnut tänään kertoa vaatimusten tasosta.

Metalliteollisuuden sopimuksen piirissä on noin 120 000 työntekijää, minkä vuoksi se vaikuttaa myös muiden teollisuusalojen sopimusten sisältöön.

Liikanen varoitti suurista palkankorotuksista

Vaatimukset palkkamaltista lisääntyvät talouselämässä päivä päivältä. Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen varoitti tänään liian suurista palkankorotuksista.

- Tärkeää on se, mitä tehdään pitkällä tähtäimellä. Jos pitkällä tähtäimellä palkankorotukset ylittävät tuottavuuden kasvun tason, niin se merkitsee inflaatiota. Se merkitsee ostovoiman heikentymistä hyvin pian, se merkitsee työllisyyden heikentymistä, se merkitsee huonompaa kasvua ja hyvinvointia. Tämä on syytä aina pitää mielessä, Liikanen sanoi.

Suomessa hintojen nousu on kiihtynyt tänä vuonna. Suomen Pankin mukaan syy kovempaan inflaatioon on lähinnä puheluiden kallistuminen.

Koko taloudessa menee nyt lujaa. Suomen bruttokansantuote kasvoi tammi-maaliskuussa peräti viisi ja puoli prosenttia viime vuodesta.

Valtiovarainministeriö on varoitellut talouden ylikuumenemisesta, erityisesti rakennusalalla. Alkuvuoden tilastot osoittavat, että rakennusyritysten liikevaihto on paisunut reippaasti viime vuodesta, yli 20 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.