Metallialan ammattiliitot kaavailevat Kiinan boikotointia

Metallityöväen liiton kannanotossa vaaditaan ostoboikottia ja toimia kauppajärjestö WTO:n ja työjärjestö ILO:n kautta.

Ay-liike on käynnistämässä boikotointitoimia painostaakseen Kiinaa ja muita sellaisia maita, joiden katsotaan vievän Euroopasta työpaikkoja polkemalla oman maan työntekijöiden oikeuksia. Tampereella kokoontuva Metallityöväen liiton liittokokous hyväksyi kannanoton, jossa vaaditaan ostoboikottia ja toimia kauppajärjestö WTO:n ja työjärjestö ILO:n kautta.

Liiton vaateessa WTO:n tulee huolehtia siitä, että jäsenvaltiot tilaavat tuotteita ainoastaan maista, jotka noudattavat sosiaalisen globalisaation kehittämistä koskevia ay-liikeen kanssa hyväksyttäviä sääntöjä. Kokouksessa vieraillut Saksan Metalliliiton IG Metallin puheenjohtaja Jürgen Peters korosti, että asian tulisi olla keskeinen kysymys kaikissa maissa.

Kiina aiheuttaa monenlaisia ongelmia, esimerkiksi senkin vuoksi, että maan kova talouskavu imee muilta raaka-aineetkin. Peters varoitteli myös eurooppalaisten työnantajien pyrkimyksistä heikentää sosiaalijärjestelmiä ja työehtoja sekä uhkaamalla siirtää tuotantoa halvan työvoiman maihin. Peters korosti, että uhkauksista huolimatta useat yritykset eivät ole kyenneet sitä silti tekemään. Huijausyrityksiä on kuitenkin vaikea erottaa oikeista tuotannonsiirtotavoitteista.

EU:n uusilla jäsenmailla suuret palkkaerot

EU:n uusien jäsenmaiden osalta ay-liikkeen tulisi pyrkiä tukemaan niiden kehitystä siten, että maiden väliset palkka- ja muut erot kapenisivat mahdollisimman nopeasti. Nyt ne ovat niin suuret, etteivät yhteiset työehdot tai sopimukset ole mahdollisia. Peters vaati kuitenkin jatkoaikaa EU:n myöntämille tuille, jotka uhkaavat loppua vuonna 2006, kun monet alueet ylittävät vaaditun 75 prosentin ylärajan.

Myös Euroopan perustuslakiin tulisi sisällyttää tavoite "eurooppalaisesta sosilaalimallista" sekä ay-toimintaan liittyvistä oikeuksista. Näitä ei ole saatu vielä edes Kansainvälisen työjärjestön ILO:n perusoikeuksiin. IG Metall on ottanut tavoitteekseen neuvotella 25 suurimman saksalaisen ylikansallisen yrityksen kanssa työntekijöiden perusoikeuksia koskevat säännöt. Tähän asti niitä on tehty 11 suuryrityksessä.

Saksan ay-liikkeellä on Petersin mukaan vaikeuksia tulla toimeen aiempaa uusliberaalisempaa talouspolitiiikkaa harjoittavan sosiaalidemokraattisen hallituksen kanssa. Tuloksettomaksi jääneen lakon jälkeen liitto on joutunut antamaan periksi työehtojen joustavuudesta. Esimerkiksi sosiaali- ja terveyskustannuksia ollaan siirtämässä enemmän työntekijöiden maksettaviksi.

Myös työaikoja ollaan metalliteollisuudessa pidentämässä aiemmasta 35 tunnin työviikosta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat