Mainos

Metalli: Säännöt yksityistämiseen

Metallityöväen Liitto vaatii eduskunnalta laajaa, periaatteellista keskustelua ja selkeätä linjausta sitä millä tavalla valtionyhtiöiden yksityistämistoimia aiotaan toteuttaa.

Puheenjohtaja Erkki Vuorenmaan mukaan liitto vaatii keskustelua myös siitä, miten tulevat varannot tulisi käyttää ja mitkä ovat valtiojohtoisen omistajapolitiikan lähtökohdat. Ennen kuin valtionyhtiöiden yksityistämisprosessia jatketaan, pitää Vuorenmaan mielestä eduskunnan päättää siitä, mitkä ovat yksityistämistoimien tavoitteet.

-Valtion on säilytettävä teollisuustoimintamme kannalta strategisesti tärkeät avainyritykset merkittäviltä osin kotimaisessa omistuksessa. Emme esitä kollektiivisiä vaatimuksia, vaan jokaisen yrityksen kohtalo on ratkaistava yksitellen, Vuorenmaa sanoo. Hallituksen yksityistämislinja ilman selkeitä ja periaatteellisia raameja on Vuorenmaan mielestä valtion omaisuuden suoranaista tuhlaamista ja tulevaisuuden tuhoamista kotimaiselta teolliselta toiminnalta.

-Kun tällä hetkellä terästeollisuudessa on maailmanlaajuisesti ylikapasiteettitilanne, olisi hyvin lyhytnäköistä ryhtyä Outokummun ja Rautaruukin kohdalla myymään koko osakekanta ulkomaisille omistajille. Ne olisivat todennäköisesti juuri niitä, joiden kanssa teräteollisuutemme kilpailee.

-Suomen sijainti maantieteellisesti ei ole niin keskeinen, että voisimme olla varmoja tämän teollisuuden säilymisestä maassamme. Uudet omistajat miettisivät jatkoinvestointeja ylikansallisissa konserneissa, Vuorenmaa jatkaa.

Taistelumieltä

Rautaruukin Raahen tehtaiden pääluottamusmies Asser Siuvatti sanoo raahelaisten puolustavan yhtiötä ja työpaikkoja.
-Olemme taistelumielellä mukana. Taistelemme valtionyhtiöiden kolmasosan määrävähemmistö-omistuksen puolesta. Se on kentän tavoite, Siuvatti sanoo. Siuvatti oli ryhmänsä kanssa mukana perjantaina Oulussa Metallin järjestämässä seminaarissa Kruununjalokivet lihoiksi.

-Tarkoitus oli antaa Oulun ja Lapin läänien kansanedustajille tieto meidän näkemyksistä valtionyhtiöiden yksityistämisistä. Haluamme välittää heille viestiä siitä, ettei yhtiöiden henkilöstö hyväksy valtionyhtiöiden koko myyntiä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.