Mainos

Metabolinen oireyhtymä lisää kuolleisuutta

Uusi tutkimus paljastaa, että metabolisesta oireyhtymästä kärsivillä miehillä on jopa kolminkertainen riski kuolla sydän- tai verisuonitautiin muihin miehiin verrattuna.

Metaboliseen oireyhtymään liittyy usein vyötärölihavuus.

Metabolinen oireyhtymä lisää merkittävästi kuolleisuutta, osoittaa Kuopion yliopistossa tehty laaja seurantatutkimus. Tutkimuksessa havaittiin, että oireyhtymästä kärsivillä miehillä on 2-3-kertainen sydän- ja verisuonitautikuolleisuus muihin keski-ikäisiin miehiin verrattuna.

Metabolinen oireyhtymä on aineenvaihdunnan häiriö, joka liittyy nykyaikaiseen elämäntapaan. Oireyhtymälle tyypillisiä piirteitä ovat ylipaino, etenkin vyötärölihavuus, rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöt ja kohonnut verenpaine. Väestön lihoessa ja liikunnan vähetessä oireyhtymä yleistyy ja sairaudet lisääntyvät.

Metabolinen oireyhtymä lisää vaaraa sairastua diabetekseen ja valtimokovettumatautiin, mutta sen vaikutuksia kuolleisuuden lisääntymiseen ei ole juurikaan tutkittu aiemmin. Oireyhtymästä ovat hiljattain julkaisseet määritelmänsä Maailman terveysjärjestö WHO ja amerikkalainen asiantuntijapaneeli NCEP. Kuopiolaistutkimuksessa on selvitetty oireyhtymän merkitystä kuolleisuuden riskitekijänä juuri näiden uusien kriteerien pohjalta.

Tutkimukseen osallistui 1200 keski-ikäistä itäsuomalaista miestä, joilla ei tutkimuksen alkaessa 1980-luvulla ollut sydän- ja verisuonitauteja, diabetestä tai syöpätauteja. Miehiä seurattiin keskimäärin 11 vuoden ajan. Miehillä, joilla oli tutkimuksen alussa metabolinen oireyhtymä, todettiin 2-3-kertainen sydän- ja verisuonitautikuolleisuus muihin miehiin verrattuna. Myös heidän kokonaiskuolleisuutensa lisääntyi.

Metabolisen oireyhtymän ehkäisyn ja hoidon perustana on terveellinen ruokavalio, laihdutus ja säännöllinen liikunta.

Kuopiolaistutkimus julkaistiin arvovaltaisessa Journal of the American Medical Association -lehdessä tänään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.