Mainos

Mesic saamassa jatkokauden Kroatian presidenttinä

Kroatian istuva presidentti Stipe Mesic on saanut ovensuukyselyjen mukaan selvästi enemmän ääniä kuin vastaehdokas varapääministeri Jadranka Kosor.

Kroatian presidentti Stipe Mesic on ovensuukyselyn mukaan voittanut maan presidentinvaalit, ilmoittaa kroatialainen HRT-televisioasema. Mesic sai kyselyn mukaan yli 70 prosenttia äänistä. Hänen vastaehdokkaansa, kansallismielistä hallituspuoluetta edustava varapääministeri Jadranka Kosor, sai 29 prosenttia äänistä.

Jos ovensuukyselyn tulos varmistuu ääntenlaskennassa, Mesic jatkaa Kroatian presidenttinä vielä toisen kauden.

Kroatian hallituspuolue Kansallismielinen Kroatian demokraattinen liitto on jo myöntänyt vaalitappionsa. Puoluetta edustava pääministeri Ivo Sanader sanoi myöhään illalla, että Kosor näyttää hävinneen vaalin.

- Kaikki merkit viittaavat siihen, että vaali on ratkaistu, Sanader sanoi toimittajille puolueen päämajassa.

Keskustalainen Mesic on vaaleissa riippumattomana ehdokkaana, ja häntä tukee ryhmä oppositiopuolueita.

Mesic oli ennakkosuosikki

Kroatialaiset äänestivät eilen vilkkaasti presidentinvaalien toisella ja ratkaisevalla kierroksella. Vaalien alla julkaistut mielipidemittaukset ennakoivat selkeää voittoa Mesicille.

Mesic on kampanjoinut vahvasti Kroatian EU-jäsenyyden puolesta. Äänestäessään pääkaupungissa Zagrebissa hän muistutti kuitenkin, että Kroatialla on vielä pitkä matka jäsenyyteen.

- Odotan, että ihmiset ymmärtävät, mitä tässä tilanteessa täytyy tehdä. Kroatia on arkaluontoisessa tilanteessa valmistautuessaan liittymään EU:hun ja täyttämään jäsenyyden edellyttämät ehdot, Mesic sanoi.

EU-maiden johtajat päättivät joulukuussa, että Kroatian kanssa aloitetaan jäsenyysneuvottelut maaliskuussa. Kroatialle väläyteltiin mahdollisuutta liittyä unioniin vuonna 2009, mikäli maa toimii esimerkillisesti entisen Jugoslavian alueen sotarikoksia tutkivan tuomioistuimen kanssa.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.