Mainos

Mesic jatkaa presidenttinä Kroatiassa

Kroatian istuva presidentti Stipe Mesic sai selvästi enemmän ääniä kuin vastaehdokas varapääministeri Jadranka Kosor.

Stipe Mesic, Kroatian presidentti

Istuva presidentti Stipe Mesic on saanut jatkokauden Kroatiassa. Maan keskusvaalilautakunnan mukaan Mesic oli saanut 66 prosenttia äänistä, kun niistä oli laskematta enää yksi prosentti. Vastaehdokas, varapääministeri Jadranka Kosor oli saanut äänistä 34 prosenttia.

70-vuotiaan Mesicin voittoa ennakoivat illalla julkistetut ovensuukyselyt. Hän myös lähti vaalien toiselle kierrokselle ennakkosuosikkina.Hallituspuolue Kroatian demokraattinen liitto myönsi tappionsa jo illalla.

Kroatialaiset äänestivät eilen pidetyssä vaalissa vilkkaasti. Kroatian presidentti Stipe Mesic lupasi johtaa maansa Euroopan unionin jäseneksi toisella viisivuotiskaudellaan.

-Kroatia marssii pitkin harppauksin kohti Eurooppaa. Meidän täytyy nyt pysyä yhtenäisinä -- saavuttaaksemme päämäärämme, Mesic sanoi voitonpuheessaan.

Mesic, 70, puhui pian sen jälkeen, kun hänen jo sunnuntaina ilmeiseksi käynyt vaalivoittonsa oli varmistunut.

Presidentin valtaoikeudet ovat Kroatiassa melko suppeat, mutta Mesic on sanonut aikovansa valvoa tarkkaan hallituksen työtä. Vaalikampanjan kuluessa Mesic varoitti äänestäjiä toistuvasti siitä, että hänen vastaehdokkaansa voitto merkitsisi vallan keskittymistä yhdelle puolueelle. Istuva presidentti oli virallisesti riippumaton ehdokas, mutta häntä tuki kolme keskusta-vasemmistolaista oppositiopuoluetta.

Myös läntiset tarkkailijat ovat pitäneet Mesiciä tervetulleena vastapainona keskusta-oikeistolaiselle hallituspuolueelle. Mesic on kampanjoinut vahvasti Kroatian EU-jäsenyyden puolesta. EU-maiden johtajat päättivät joulukuussa, että Kroatian kanssa aloitetaan jäsenyysneuvottelut maaliskuussa.

-Tärkein tehtävämme on nyt saattaa lainsäädäntömme EU-kuntoon ja yltää EU:n vaatimuksiin, mihin tarvitaan elpyvää taloutta ja työllisyyttä, Mesic totesi uutistoimisto Reutersille.

Kroatialle on väläytetty mahdollisuutta liittyä unioniin vuonna 2009, mikäli maa toimii esimerkillisesti entisen Jugoslavian alueen sotarikoksia tutkivan tuomioistuimen kanssa.

(MTV3-STT-AFP--Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.