"Mesettämisestä" tulossa tyttöjen ykkösviestin

Tutkijan mukaan kyselyn tulokset kertovat aktiivisista ja itseensä luottavista tytöistä. Uusi ilmiö on myös se, että tytöillä on poikakavereiden lisäksi myös kaveripoikia.

Suomalaiset tytöt ovat aktiivisia ja heillä on paljon ystäviä sekä entistä parempi itseluottamus. Näin ainakin, jos tänään julkaistuun Demi-lehden teettämään tutkimukseen on luottaminen.

TNS Gallupin tekemää kyselytutkimusta varten haastateltiin yli 5000:ta suomalaista 12-19-vuotiasta tyttöä ja nuorta naista. Suurin osa haastateltavista löytyi Demi-lehden nettisivujen kautta.

Internet onkin kohonnut tutkimuksen mukaan tärkeäksi ajanvietto- ja ajatustenvaihtopaikaksi. Netissä vaihdettavat pikaviestit eli mesettäminen on nousemassa tyttöjen ykkösviestintävälineeksi kännykän ohi. Varsinkin nuorimmat tutkimukseen vastanneet käyttivät pikaviestejä paljon. Sähköpostia tytöt eivät juuri käytä yhteydenpitoon, lankapuhelimella ei soita enää juuri kukaan.

Tutkimukseen vastanneiden tyttöjen mielestä ystäviä on kuitenkin kaikkein parasta tavata kasvokkain. Vaikka nettiystäviäkin on, näille kerrotaan melko harvoin suuria salaisuuksia. Vain noin viidennes vastaajista kertoi uskovansa nettikavereille huolensa.

Keskimäärin yli 13 ystävää

Kaiken kaikkiaan suomalaisilla teinitytöillä on paljon ystäviä, myös internetistä hankittuja. Tutkimukseen osallistuneilla on keskimäärin yli 13 ystävää, joista 5 hyviä ystäviä. TNS Gallupin tutkija Anna Viljakainen kertoo, että uusi ilmiö on se, että tytöillä on poikakavereiden lisäksi myös kaveripoikia.

Tutkimuksen mukaan ne tytöt, joilla on eniten ystäviä, kertovat myös menestyvänsä parhaiten koulussa. Lisäksi heillä näyttää olevan selkeimmät tulevaisuudensuunnitelmat esimerkiksi jatko-opiskelupaikan suhteen. Tytöt myös näyttävät luottavan ystävien tukeen.

- Mitä enemmän on ystäviä, sitä vähemmän tulevaisuus pelottaa, Viljakainen summaa tutkimusvastauksia.

Kolmannes pelkää tulevaisuutta

Tulevaisuus on monen kyselyyn vastanneen huolenaihe. Kaikista vastaajista selvästi yli kolmannes kertoo, että tulevaisuus pelottaa. Tuleva näyttää hirvittävän vanhempia vastaajia enemmän kuin nuoria. Toisaalta viidesosa vastaajista uskoo pääsevänsä tulevaisuudessa johtotehtäviin. Hyvin koulussa menestyvistä peräti kolmannes aikoo johtajaksi.

Kolme neljästä kyselyyn vastanneesta tytöstä piti koulunkäyntiä ja opiskelua tärkeänä. Vain kolmannes myönsi pitävänsä opiskelusta. Noin puolet vastaajista kertoi, että koulunkäynti on liian stressaavaa. Varsinkin pääkaupunkiseudulla opiskelevien mielestä koulunkäynti on välillä melko raskasta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat