Merta edemmäs kalaan, ja vähän muutakin

Etelä-Kiinan merta on verrattu ruutitynnyriin, joka saattaa pamahtaa silmille hetkenä minä hyvänsä ja johtaa maailman kahden talousmahdin Kiinan ja Yhdysvaltain väliseen sotilaalliseen valtataisteluun. Kiinalaisia on jo varoitettukin sodasta, johon se mahdollisesti on pakotettu ”aluvesiensä” puolustamiseksi. Filippiinien ja Taiwanin tuoreessa selkkauksessakin oli luultavasti kysymys siitä, että taiwanilaista kalastusalusta erehdyttiin luulemaan kiinalaiseksi, ja toistuviin rajaloukkauksiin kyllästyneet rannikkovartijat päättivät ampua tällä kertaa kovilla.

Kiinan käsitys omista aluevesirajoistaan on lievästi omituinen. Ne ulottuvat aivan Filippiinien, Brunein, Malesian ja Vietnamin rantavesille alueella joka on noin viisi kertaa Suomen kokoinen. Tilanne on kuumentunut suunnilleen samaa tahtia kuin Kiinan talousmahti on kasvanut viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana. Tulikuumaksi kiistely äityi, kun merialueilta alettiin löytää lupaavia kaasu- ja öljyesiintymiä ja myös meriteiden strateginen merkitys alkoi kasvaa. Supervalta alkoi näyttää todelliset kasvonsa.

Ja viime aikoina Kiina on keksinyt oivallisen keinon laajentaa reviiriään. Sopimusten sijaan se on alkanut vedota tuhansien vuosien historiaansa.

Se väittää Etelä-Kiinan merialueiden samoin kuin itä-Kiinan meren kuuluvan itselleen, koska näin on ollut 2000-3000 vuotta. Väitteidensä tueksi se esittää mitä ihmeellisimpiä vanhoja kertomuksia, joiden todistusarvo on suunnilleen samaa luokkaa kuin kotoinen Kalevalamme.

Vaatimustensa terästämiseksi se on alkanut pelotella naapureitaan myös armeijallaan, jota modernisoidaan parhaillaan kuumeisesti. Laivastoa laajennetaan lentotukialuksin, ydinsukellusvenein jne. Laserteknologiaan perustuvia avaruusasejärjestelmiä kehitetään myös.

Kiinan sotilasbudjetti on jo toiseksi suurin heti Yhdysvaltojen jälkeen maailmassa. Tänä vuonna se kasvaa virallisten tietojen mukaan 10,7 prosenttia, eli paljon enemmän kuin maan bruttokansantuote (7,5%). Lontoossa toimiva International Institute of Strategic Studies arvioi , että kasvuluku on todellisuudessa kuitenkin noin 40 % suurempi kuin virallinen luku, koska monia menoja on sisällytetty mm. tiede- ja teknologiamäärärahoihin.

Todellisuudessa Kiina valmistautuu voittamaan minkä tahansa taistelun, jos sen intressejä uhataan, olipa vastassa Japani, Filippiinit tai jopa niiden liittolainen, Yhdysvallat.

Lue myös:

    Uusimmat