Mainos

Merkittävä löytö Riihimäen muinaiskaivauksissa

Riihimäen Arolammin muinaistieteellisissä kaivauksissa on tehty merkittävä löytö. Savesta poltetun savijumalan tai idolin alaruumiin osa sijoittuu Riihimäen museotoimenjohtajan Heikki Matiskaisen mukaan myöhäiskivikauden- ja pronssikauden taitteeseen. Harvinainen esine on siis 3 000-4 000 vuotta vanha.

Esine liittyy esihistoriallisen ihmisen maailmankuvaan. Siinä on kuvattu mitä todennäköisimmin ihmisen sikiö. Neljän sentin pituisessa ja kaksi senttiä leveässä löydöksessä erottuu sikiölle tyypillinen häntäruoto. Esine on koristeltu pienillä painanteilla.

-Yleensä löydöt ovat taloustavaraa. Näin harvinaista esinettä ei Suomessa ole ennen tältä aikakaudelta löydetty. Sen avulla muinaistutkijat pääsevät syventymään senaikaisen ihmisen maailmankuvaan.

Idolisymboliikka on lähtenyt liikkeelle Matiskaisen mukaan Balkanilta maanviljelyskulttuurin yhteydessä. Suomessa sitä tavataan pyyntiyhteiskunnassa.

Riihimäellä on tehty kaivauksia kahden viikon ajan. Silmäkenevalta löydetyt kvartsiesineet viittaavat vanhimpaan kivikautiseen asutukseen, aikaan heti jääkauden päättymisen jälkeen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.