Mainos

Merkelin vastaiset mielenosoitukset yltyneet väkivaltaisiksi Ateenassa

Väkivaltaiset mielenosoitukset ovat varjostaneet Saksan liittokansleri Angela Merkelin Kreikan-vierailua.

Ainakin 25 000 ihmistä on osoittanut mieltään Merkeliä ja tämän ajamia tiukkoja säästöjä vastaan Ateenan keskustan Syntagma-aukiolla.

Vihaiset mielenosoittajat yrittivät murtautua mellakka-aitojen läpi kohti pääministeri Antonis Samarasin toimistoa. Lisäksi osa mielenosoittajista heitteli aluetta valvovia poliiseja kivillä, putkenpätkillä ja pulloilla.

-Keskiluokka ja uusköyhät maksavat maamme velat. Elämme virtuaalirahan harhan vallassa ja sen tähden meillä ei ole mitään, sanoi työtön näyttelijä Athina Kefala.

Mielenosoittajien kylteissä verrattiin Merkeliä natsijohtajiin ja siirtomaaherroihin.

-Minulla on tohtorin tutkinto ja tienaan 900 euroa kuussa. Koulussani on lapsia, jotka näkevät nälkää ja suurimman osan vanhemmilla ei ole työtä, kertoi ateenalaisopettaja Christina Vassilopoulou.

Poliisi ampui väkijoukkoon kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja. Useita mielenosoittajia pidätettiin. Tämänpäiväiset mielenosoitukset ovat olleet suurimmat Kreikassa kuukausiin.

Pitkä ja kivinen tie

Merkel kehui Kreikan uudistuksia illalla yhdessä Samarasin kanssa pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Hänen mukaansa nykyinen tiukka talouskuri on paras keino nostaa Kreikka talouskriisistä.

-Kreikkalaiset ovat saaneet paljon aikaan. Paljon on kuitenkin vielä tehtävä ja Kreikka ja Saksa tulevat tekemän tiivistä yhteistyötä, Merkel sanoi.

Merkelin vierailu tuo kaivattua tukea Kreikan hallitukselle, joka on sitoutunut viemään läpi uusia leikkauksia saadakseen uuden 13,5 miljardin euron tukipaketin seuraavan kahden vuoden aikana.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ei kuitenkaan suhtaudu yhtä optimistisesti Kreikan tulevaisuuteen. Tänään julkistetussa raportissa IMF arvioi, ettei Kreikka pysty vähentämään valtionvelkaansa aiemmin sovittujen tavoitteiden mukaisesti.

Suunnitelman mukaan Kreikan valtionvelan tulisi pienentyä 137 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2017 mennessä, mutta IMF:n arvion mukaan velkaa tulee tuolloin olemaan noin 153 prosenttia.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.