Mainos

Merkelin tiedottaja Venäjän toimista: Käsittämätöntä

Itäukrainalaisessa Donetskissa viikonlopun vaalit voittanut Aleksandr Zahartshenko on vannonut virkavalan. Näin hänestä tuli separatistien perustama Donetskin kansantasavallan johtaja.  

Ukraina, EU ja länsimaat ovat tuominneet sekä Donetskin että Luhanskin vaalit.  
Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon yhtyi arvostelijoiden joukkoon ja luonnehti Itä-Ukrainan vaaleja valitettavaksi tapahtumaksi, jonka vaikutus on kielteinen. Ban myös vaati kaikkia osapuolia noudattamaan Minskin sopimusta.  

Ukrainassa turvallisuusviranomaiset kokoontuvat presidentti Petro Poroshenkon johdolla tänään illansuussa pohtimaan uusia linjauksia maan itäosan kapinallisiin. Poroshenko on ilmoittanut, että Ukraina harkitsee uudestaan Venäjä-mielisille alueille myönnettyä erityisasemaa sekä sitoutumistaan Itä-Ukrainan tulitaukoon.  

Poroshenkon mukaan viikonvaihteessa separatistialueilla pidetyt vaalit rikkoivat räikeästi Minskissä syyskuussa solmittua sopimusta.  

Itäukrainalaisessa Luhanskissa ei pelätä Ukrainan mahdollisia suunnitelmia hylätä kapinallisalueille myönnetty erityisasema.  

Luhanskin paikallishallinnon johtajan mukaan Ukrainan kaavailut eivät muutenkaan olisi olleet tyydyttäviä, kertoo venäläinen uutistoimisto Itar-Tass.  

Länsi on tuominnut myös sen, että Venäjä on tunnustanut vaalit. Saksan liittokanslerin Angela Merkelin tiedottaja kuvaili tunnustamista "käsittämättömäksi" ja varoitti, että se voi pahentaa kriisiä.  
Venäjän tunnustus voi myös johtaa uusiin lännen talouspakotteisiin.  

Ranskan presidentti Francois Hollande sanoi, että Venäjän vastaiset pakotteet ovat keskeisiä, mutta ne eivät saa olla ainoa keino. Moskova ja kapinalliset on hänen mukaansa saatava palaamaan keskustelujen tielle.  

EU:n ulkoasioista vastaava Federica Mogherini puolestaan totesi Guardian-sanomalehdessä, että jos Minskin sopimus romahtaa, uutta rauhanaloitetta voi olla äärimmäisen vaikeaa saada aikaan.  
  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.