Merkel: Venäjä ei saa painostaa muiden Nato-suhteita

Saksan liittokansleri Angela Merkel on korostanut Venäjälle, että jokaisen maan saatava itse päättää suhteestaan Natoon. Samalla Merkel muistutti, että Georgian alueellisesta koskemattomuudesta ei voi neuvotella.

Merkelin mukaan Georgian mahdollista jäsenyyttä Natossa voidaan tarkastella uudestaan joulukuussa.

- Saksan kanta, kuten Naton Bukarestin-kokouksessa tuli ilmi, oli se että Georgia ja Ukraina eivät ole valmiita liittymään. Joulukuussa tulee mahdollisuus arvioida tilannetta uudestaan, hän totesi.

Merkel sanoi kuitenkin, että tässä vaiheessa on liian varhaista ottaa mukaan Georgiaa ja Ukrainaa Nato-ohjelmaan.

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev ja Saksan liittokansleri Angela Merkel tapasivat illansuussa Pietarissa.

Medvedev vastasi Merkelin kritiikkiin moittimalla Saksaa siitä, että se uskoo propagandaan.

- Ei ole ensimmäinen kerta kun maailma kohtaa tilanteen, jossa kansainväliseen mielipiteeseen yritetään vaikuttaa tekopyhyydellä ja typeryydellä sekä aggressiivisella nationalismilla, Medvedev sanoi. - Jotkut saattavat langeta tällaiseen likaiseen propagandaan.

Venäjän ja Saksan välit ovat olleet viileät Georgian sodan vuoksi. Saksan liittokanslerin Pietarin-vierailua on pidetty yrityksenä murtaa pintajäätä Saksan ja Venäjän välillä.

Venäjä varoitti häiritsemästä kaasuputkihanketta

Presidentti Medvedev moitti monissa maissa noussutta vastustusta Nord Stream -kaasuputkihanketta kohtaan.

Medvedevin mukaan kaasuputken vastustajat puuttuvat asiaan, joka ei heille kuulu. Näin on erityisesti maissa joiden merialueelle putkea ei ole suunniteltu kulkemaan.

Kaasuputkea on vastustettu Puolassa ja Baltiassa, useimmiten ympäristöperustein. Myös Ruotsissa eturivin poliitikot ovat kyseenalaistaneet hankkeen. Ruotsin entinen puolustusministeri Mikael Odenberg on sanonut putkihankkeen aiheuttavan mahdollisesti "turvallisuuspolitiikkaongelman".

Myös Yhdysvallat on antanut epäileviä lausuntoja EU:n kasvavasta energiariippuvuudesta Venäjään päin.

- Toivon, että sellaiset maat, joiden alueelle hanke ei ulotu ja joille asia ei kuulu, eivät yritä estää hankkeen toteutumista, Medvedev sanoi.

- Hankkeen hyödyt ovat täysin ilmeiset. Uskomme että se on kaikille edullinen. Joka tapauksessa toivomme että hanke etenee suunnitellussa aikataulussa, hän lisäsi.

Venäjä haluaa uuden euro-atlanttisen vakaussopimuksen

Venäjä kaavailee myös uutta euro-atlanttista turvallisuus- ja vakaussopimusta.

- Kaukasuksen sota on osoittanut, että nykyiset järjestelmät eivät riitä torjumaan sotilaallista seikkailunhalua, Medvedev kuvaili.

- Sopimus pitäisi rakentaa kansainvälisen oikeuden varaan. Se tasapainottaisi eri maiden intressejä, mutta ei poistaisi muita kansainvälisiä yhteisöjä tai liittoja, presidentti sanoi.

Medvedev on jo aikaisemmissa puheissaan viitannut, että Venäjä haluaisi uuden turvallisuuselimen Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin rinnalle. Medvedev painotti, että Saksan ääni on tässä asiassa erityisen tärkeä.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat