Merkel - "Tyttö", tohtori, leipuri ja maailman mahtavin nainen

Angela Merkelin viileän harkitsevasta luonteesta kertoo jotain se, että kun Berliinin muuri murtui, Merkel - jo silloin Saksan poliittisen älymystön aktiivijäsen - ei mennyt kaduille eikä kansankokouksiin.

Merkel meni tavallisen torstainsa tapaan saunaan ja sen jälkeen lähipubiin.

Liittokansleri Angela Merkeliä ei suotta sanota maailman mahtavimmaksi naiseksi.

Hänet on valittu viimeksi viime vuonna Forbes 100 -listalla maailman vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi jo neljä vuotta peräkkäin. Kuluneiden 11 vuoden aikana hänellä on ollut ykkössija yhdeksänä vuotena. Merkel on Euroopan nykyisistä valtiojohtajista pisimpään vallassa ollut henkilö. Hänen aikanaan Suomella on ollut neljä pääministeriä.

Vaikutusvalta kumpuaa tietysti Saksan talousmahdista, mutta myös Merkelin henkilökohtaisista ominaisuuksista. Häntä pidetään macchiavellimaisen ovelana, sivistyneenä, älykkäänä ja poikkeuksellisen kielitaitoisena.

Piirakoita paistava kvanttikemian tohtori

Merkel syntyi Hampurissa vuonna 1954, mutta perhe muutti pian syntymän jälkeen Itä-Saksan puolelle.

Isä Horst Kasner oli luterilainen pastori, äiti Herlind puolestaan englannin ja latinan lehtori. Perhe oli vahvasti uskonnollinen, ja Angela kävi mm. kirkollisen konfirmaation vastoin kuin useimmat DDR:n nuoret.

Nuori Angela Dorotea Kasner opiskeli Leipzigin Karl Marx -yliopistossa fysiikkaa ja kemiaa ja toimi aktiivisesti sosialistisissa nuorisojärjestöissä.

Myöhemmin hän on joutunut selittelemään osallistumistaan sosialistipuolueen toimintaan ja muistuttanut että DDR:n oloissa kuuluminen sosialistisiin nuorisojärjestöihin oli käytännössä edellytyksenä yliopistoon pääsemiselle.

Muiden DDR:n koululaisten tapaan hän opiskeli pitkään venäjää ja menestyi siinä poikkeuksellisen hyvin. Vuonna 1978 hän voitti venäjän kielen kilpailussa matkan Moskovaan.

Merkel puhuu lisäksi sujuvaa englantia.

Myös luonnontieteiden opinnot etenivät erinomaisesti. Vuonna 1986 Merkel väitteli kvanttikemian tohtoriksi fysiikan laitokselta.  

Yliopistossa hän tutustui myös opiskelutoveriinsa Ulrich Merkeliin. Vuonna 1977 pari meni naimisiin. Liitto päättyi kuitenkin eroon viittä vuotta myöhemmin.

Merkel on kuitenkin säilyttänyt ensimmäisen miehensä sukunimen  vaikka menikin 1998 naimisiin toisen miehen, kvanttikemian professori Joachim Sauerin kanssa. Sauer työskentelee teoreettisen kemian professorina Berliinin Humboldt-yliopistossa. 

Merkelillä ei itsellään ole lapsia kummastakaan avioliitostaan. Perheeseen kuuluu kuitenkin Joachim Sauerin kaksi poikaa tämän aiemmasta avioliitosta. Sauer ja pojat ovat pysytelleet enimmäkseen poissa julkisuudesta Angela Merkelin asemasta huolimatta.

Merkelin kerrotaan näkevän paljonkin vaivaa, jotta myös hänen perhe-elämänsä kestäisi paineisen työn. Merkel on kuulemma erinomainen leipuri, ja hän pyrkii hemmottelemaan perhettään mm. itse tehdyllä luumupiirailla.

Kohlin "tytöstä" liittokansleriksi

Merkel kiipesi Saksan poliittiseen johtoon Berliinin muurin murtumisen aikoihin. Mikään nykymielikuvan mukainen poliittinen broileri hän ei ollut.

– Hän ei välittänyt ulkoasustaan lainkaan, kuvaili Länsi-Saksan viimeinen pääministeri Lothar de Maiziere myöhemmin Guardian-lehdelle.

– Hän näytti tyypilliseltä DDR-tutkijalta: Lököttävä hame, jeesus-sandaalit ja patakampaus.

Pian Merkel alettiin tuntea silloisen liittokanslerin Helmut Kohlin lähipiiriläisenä. Kohl halusi kabinettiinsa skarpin naisen, joka osasi pitää suunsa kiinni ja oli kotoisin idästä.

De Maiziere suositteli Kohlille Merkeliä. Kohl nimitti Merkeliä tuttavallisesti nimellä Mädchen, "tyttö".

Kohl nimittikin Merkelin naisasia- ja nuorisoministeriksi 90-luvun alussa ja vuodesta 1994 alkaen ympäristö- ja ydinturvallisuusministerinä.

2000-luvun vaihteessa "tyttö" kääntyi kuitenkin oppi-isäänsä vastaan ja osallistui aktiivisesti vaalirahasotkuihin joutuneen Helmut Kohlin kaatamiseen. Vielä samana vuonna Angel Merkel itse valittiin Kristillisdemokraattisen unionin eli CDU-puolueen puheenjohtajaksi.

18.9.2005 Merkel voitti erittäin tiukat liittopäivävaalit ja päihitti niukasti silloisen liittokanslerin Gerhard Schröderin. Hänestä tuli näin Saksan ensimmäinen naispuolinen liittokansleri.  

Vertasi Yhdysvaltain NSA:ta Stasiin

Merkel on viime aikoina profiloitunut Venäjä-neuvottelijana ja Ukrainan kriisin välittäjänä. Merkel on sukkuloinut useiden kuukausien ajan Kiovan, Minskin, Pariisin ja Washingtonin välillä, ja häntä pidetään merkittävänä Minskin rauhansopimusten aikaansaajana.

Jo ennen Ukrainaakin Merkel profiloitui selkeästi edeltäjäänsä tiukempana Venäjä-politiikan tekijänä. Kova asenne Venäjää kohtaan on kuitenkin hankalasti sovitettavissa Saksan nykyiseen energiapolitiikkaan.

Merkelin johdolla Saksa päättänyt vähentää Saksan ydinvoiman käyttöä ja luopua ydinvoimasta kokonaan vuoteen 2022 mennessä. Tämä tekee Saksasta yhä riippuvaisemman Venäjältä tuotavasta energiasta, erityisesti kaasusta. Saksassa käydäänkin keskustelua, miten energiaumpisolmu aukaistaan.

Yhdysvaltain kanssa Saksalla ja Merkelillä on hyvät suhteet, mutta ne saivat kovan kolauksen vuonna 2013 kun kävi ilmi, että Yhdysvaltain verkkotiedustelu NSA on seurannut Merkelin matkapuhelinta. Tuohtunut Merkel vertasi NSA:ta DDR:n pahamaineiseen tiedustelupalvelu Stasiin.

Yhdysvallat lupasi olla vakoilematta Merkeliä itseään, mutta vihjasi, että Yhdysvallat vakoilee kyllä Saksaa muuten, sillä mailla ei ole tiedustelutoimintaa rajoittavaa sopimusta. Pian pahat puheet haudattiin molemmin puolin, ja vuonna 2014 Merkel nimitti jälleen Yhdysvaltoja läheisimmäksi liittolaisekseen.  

Lue myös:

    Uusimmat