Mainos

Merkel tuulettaa: Olen kaikkien kansleri

Saksassa liittopäivävaalien voittoa juhliva liittokansleri Angela Merkel sanoo olevansa varma, että hän saa sellaisen hallituksen kuin haluaa. Liittokanslerin mielestä kristillisdemokraattien ja vapaiden demokraattien (FDP) hallitus pystyy parhaiten käynnistämään Euroopan yskivän talousmoottorin. Sosiaalidemokraatit saisivat väistyä oppositioon.

-Tämä on mahtava saavutus. Ajattelen aina, että olen kaikkien saksalaisten kansleri, Merkel korosti.

-Nauttikaamme, mutta meillä on paljon työtä edessämme. Ei pidä unohtaa, että meillä on paljon ongelmia ratkaistavanamme.

FDP:n johtaja Guido Westerwelle vakuuttaa olevansa valmis yhteistyöhön Merkelin kanssa.

Demareille historiallinen isku

Sosiaalidemokraatit saivat puolestaan historiallisen huonon tuloksen.

Kristillisdemokraatit saivat 33,8 ja FDP 14,6 prosenttia äänistä.

-Tämä on SPD:lle katkera päivä, siitä ei pääse mihinkään. Tämä on katkera tappio, sanoo demarien kansleriehdokas, ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier.

Kristillisdemokraattien puoluetoimistossa on riemuittu porvarien menestyksestä.

-Mustakeltainen koalitio näyttää saaneen lähtölaukauksensa. Olemme saavuttaneet tavoitteemme, iloitsee kristillisdemokraattien edustaja Volker Kauder.

Terroriuhka kiristi turvatoimia

Kampanjointia hallitsivat talous ja huoli työttömyyden kasvamisesta. Jotkut äänestäjät kavahtivat sitä, että kristillisdemokraatit ja demarit jatkaisivat hallitusyhteistyötään.

-Kunpa saisimme toisenlaisen koalition. Olen hyvin tyytymätön siihen, miten asiat ovat. Toivottavasti saamme mustakeltaisen (kristillisdemokraatit ja FDP) hallituksen. Punapunakoalitio (SPD ja Linke) olisi katastrofi, sanoi eräs nainen BBC:lle.

Sairaanhoitaja Katrin Rivier, 49, kertoi puolestaan pelkäävänsä porvarihallitusta.

-Oli vaikea päättää, ketä äänestää. Tiedän kyllä, ketä en halua hallitukseen. En toivo keskusta-oikeistolaista koalitiota.

Vaalien turvatoimet olivat poikkeuksellisen kireät al-Qaida-verkoston uhkausvideoiden takia. Muun muassa lentokentillä ja rautatieasemilla näkyi raskaasti aseistautuneita poliiseja. Lisäksi lentoliikennettä oli rajoitettu Münchenin yllä, koska kaupungissa vietetään perinteistä Oktoberfest-olutjuhlaa.

Al-Qaidan ja talebanien tukijat vaativat Saksaa vetäytymään Afganistanista, jossa on noin 4200 saksalaissotilasta. Pääpuoleista vain vasemmistolainen Die Linke olisi valmis kutsumaan sotilaat kotiin Afganistanista. Myös kansan enemmistö vastustaa osallistumista Nato-johtoiseen operaatioon.

Katso Tapio Nurmisen raportit Berliinistä (Kymmenen uutiset 27.9.2009)

(MTV3 - STT - AFP - DPA - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.