Merkel taivutti GM:n myymään Opelin Magnalle

Yhdysvaltalainen autojätti General Motors myy saksalaisen tytäryhtiönsä Opelin kanadalaiselle Magnalle. Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi päätöksestä lehdistötilaisuudessa Berliinissä.

Toisena ostajaehdokkaana oli belgialainen pääomasijoitusyhtiö RHJ.

Merkelin mukaan GM:n hallitus oli hyväksynyt päätöksen Opelin myynnistä Saksan hallituksen neuvottelemilla ehdoilla.

- Olen poikkeuksellisen iloinen tästä päätöksestä, joka on niiden linjojen mukainen, mitä hallitus halusi, Merkel riemuitsi.

Opelilla on Saksassa 25 000 työntekijää ja Euroopassa yhteensä noin 50 000. Opelin myyminen Magnalle leikkaa merkittävästi vähemmän työpaikkoja Saksasta kuin RHJ:n tarjouksen hyväksyminen olisi merkinnyt.

Kaupan syntymisen edellytyksenä oli Saksan hallituksen lupaus antaa Opelille luottotakuita noin 4,5 miljardin euron arvosta.

GM piti tiettävästi RHJ:n tarjousta parempana, joten ratkaisu on työvoitto Merkelin hallitukselle.

Kasvua Venäjältä

Magna on tunnettu autonosavalmistaja. Yhtiön esittämä ratkaisu perustuu siihen, että se tarjoaa Opelin valmistuskapasiteettia myös muille automerkeille.

Autonosavalmistus on hyvin keskittynyttä. Useimpien autojen osat ovat peräisin samoilta valmistajilta, joten muiden merkkien valmistaminen Opelin tehtailla ei tuottane mitään ongelmia.

Magna hakee Opelille kasvua myös Venäjältä. Kanadalaisyhtiön johtamaan ryhmään kuuluvat venäläinen Sberbank ja autovalmistaja GAZ, joka tunnetaan Volga-merkkisistä autoista.

Magnan omistusosuus on ratkaisuesityksen mukaan 27,5 prosenttia, mikä on myös venäläisosapuolen osuus. 35 prosenttia jää GM:lle. Loput 10 prosenttia menee Opelin työntekijöille.

Ratkaisun seurauksena 10 000 Opelin 50 000 työntekijästä saa potkut. Saksan osuus on neljännes. Suurimman uhan alla olevat tehtaat sijaitsevat Antwerpenissä Belgiassa ja Lutonissa Britanniassa.

Belgialaisen pääomasijoitusyhtiön RHJ:n tarjous sisälsi myös 10 000 työntekijän leikkauksen. Antwerpenin tehtaan ohella lopetettavien listalla olisi kuitenkin ollut myös Eisenachin tehdas Saksassa, mikä teki tarjouksen vastenmieliseksi Saksan hallitukselle.

(MTV3 - STT - Reuters - DPA - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat