Merkel pyytää saksalaisilta uhrauksia

Verojen korottaminen ja muut talouden kiristämistoimet ovat Merkelin mukaan välttämättömiä, jotta budjetin valtaisasta alijäämästä päästään eroon. Suomalaisekonomistin mielestä budjettivajeen paikkaaminen ei tällä tavalla onnistu.

Saksan tuleva liittokansleri Angela Merkel vetoaa saksalaisiin, jotta nämä olisivat valmiita tarvittaviin uhrauksiin maan talouden kunnostamiseksi.

Merkel kertoi tänään yksityiskohtaisemmin uudesta hallitusohjelmasta, jota on jo ehditty kritisoida laajasti saksalaisissa tiedotusvälineissä.

Merkelin mukaan kaikkein kiistellyimmät uudistukset, kuten arvonlisäveron korottaminen kolmella prosenttiyksiköllä sekä varakkaille määrättävä lisävero, ovat suoraselkäisiä ja ehdottoman tarpeellisia toimenpiteitä.

- Tiedämme, että tällä hallitusohjelmalla odotamme ihmisiltä varsin paljon, Merkel sanoi lehdistötilaisuudessa.

Nordean ekonomisti Reijo Heiskanen suhtautuu Saksan suunnitelmiin varovaisesti.

- Se ikävä piirre tässä on, että budjettivajetta kohennetaan väärillä keinoilla veroja korottamalla. Epäilemättä näillä on myönteinen vaikutus budjettivajeeseen, mutta ei sellaista myönteistä vaikutusta talouden kehittymiseen, jota Saksan talous tarvitsisi. Joten budjettivajetta paikataan hieman väärillä lääkkeillä, Heiskanen sanoo.

Saksan talous on Euroopan suurin, mutta sen budjetin alijäämäisyys on ennätykselliset 35 miljardia euroa. Uudella hallitusohjelmalla aiotaan päästä eroon jättimäisestä alijäämästä.

Saksalaiset vastustavat korotuksia

Saksan valtionvelka jokaista vastasyntynyttä kohti on 17 000 euroa. Maan talous ei ole epätoivoisista yrityksistä huolimatta lähtenyt elpymään.

Saksalaiset muistelevat kaiholla aikoja jolloin arvonlisävero oli vain 14 prosenttia, sitten se nousi 16:aan ja nyt 19 prosenttiin. Ja tutkimuksista ja mielipidekyselyistä tiedetään, että sitä eivät saksalaiset hyväksy.

- Se ei ole reilua. On väärin, että suuri yleisö joutuu aina maksumieheksi, sanoo kadulla haastateltu Lutz Hermes.

- Köyhille se on kamalaa. Niin suuri korotus on kestämätön. Alun perin sitä ei ollut tarkoitus nostaa lainkaan - ja nyt tehdään kuitenkin niin, toteaa puolestaan Anna Baumann.

- Ihmiset vähentävät menojaan. Heillä ei ole enää varaa ostaa ja se nostaa kaikkia hintoja, arvelee Suzanne Schnelle.

(MTV3-STT-AFP)

(Kymmenen uutiset 12.11.2005)

Lue myös:

    Uusimmat