Mainos

Merkel lupasi parantaa talouskasvua

Merkel lupasi parantaa Saksan talouskasvua muun muassa vähentämällä valtion byrokratiaa. Linjapuheen päähuomion vei kuitenkin Saksaa kuohuttava panttivankidraama.

Saksan liittokansleri Angela Merkel lupasi odotetussa linjapuheessaan tänään lisää investointeja koulutukseen ja uutta voimaa Saksan jähmeään talouteen.

Merkelin puhe oli hänen ensimmäisensä liittokanslerina Saksan liittopäivillä. Merkel aloitti puheensa tiukalla viestillä saksalaisen naisen sieppaajille Irakissa.

- Meitä ei kiristetä. Hallitus ja parlamentti tuomitsevat tämän teon jyrkästi, Merkel sanoi.

Saksalainen arkeologi ja hänen autonkuljettajansa ovat olleet panttivankeina Irakissa viime perjantaista lähtien. Sieppaus on ensimmäinen koettelemus Merkelin viikon ikäiselle hallitukselle.

Hallituksen tavoitteina on uuden liittokanslerin mukaan saada työttömyys tuntuvaan laskuun, nostaa talous kasvu-uralle ja taltuttaa julkisen talouden alijäämä. Hallitus aikoo myös ottaa byrokratian kustannukset tarkkaan syyniin.

- Sallikaamme itsellemme enemmän vapautta, vapautukaamme kasvun jarruista. -- Haluamme saada työmarkkinamme kuntoon ja nostaa koulumme ja yliopistomme maailmanluokkaan. Haluamme saada alijäämän kuriin ja korjata terveydenhoito- ja eläkejärjestelmämme, Merkel sanoi.

Uusi liittokansleri peräänkuulutti puolitoista tuntia kestäneessä puheessaan "läheisiä, vilpittömiä ja luottavaisia" suhteita Yhdysvaltoihin.

Merkel sanoi myös odottavansa nopeaa vastausta selvityspyyntöihin tiedoista, joiden mukaan tiedustelupalvelu CIA:lla olisi salaisia vankiloita Euroopassa ja se olisi kuljettanut vankeja salaisilla lennoilla.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja