Mainos

Merkel ja Schröder pitävät kiinni vaatimuksistaan

Viime sunnuntaisten vaalien tasaisen tuloksen takia on epäselvää, kuka johtaa maata jatkossa. Sekä sosiaalidemokraattien Schröder että kristillisdemokraattien Merkel tavoittelevat liittokanslerin paikkaa.

Saksan kristillisdemokraattien johtaja Angela Merkel ja liittokansleri Gerhard Schöder pitivät kiinni vaatimuksistaan pääpuolueiden ensimmäisissä hallitustunnusteluissa. Sekä Merkel että Schröder tähtäävät edelleen liittokansleriksi.

- Osapuolten väliset mielipide-erot ovat selviä, Merkel sanoi tämänpäiväisten keskustelujen jälkeen.

Merkel kertoi tehneensä tapaamisessa selväksi, että vaalituloksen pohjalta kristillisdemokraattisen puolueen CDU:n ja sen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n kuuluu perustaa hallitus. Sosiaalidemokraatteja johtava Franz Müntefering puolestaan sanoi, että hänen tavoitteenaan on hallitus, jota johtaa liittokanslerina Gerhard Schröder.

Erimielisyyksistä huolimatta puolueet sopivat, että neuvotteluja jatketaan Berliinissä ensi keskiviikkona.

Neuvottelujen päämääränä oli yrittää löytää ratkaisu tasaisen vaalituloksen aiheuttamaan poliittiseen umpikujaan. Yhtenä vaihtoehtona on pidetty sosiaali- ja kristillisdemokraattien yhteishallitusta.

- En osaa kuvitella, että herra Schröder haluaa ryhtyä varaliittokansleriksi, Merkel totesi kuitenkin.

Financial Times -sanomalehden mukaan jotkut sosiaalidemokraattipoliitikot olisivat valmiit kristillisdemokraattien johtamaan koalitioon sillä ehdolla, että myöskään Merkelistä ei tulisi liittokansleria.

Stoiber: Schröderin tunnustettava tappio

CSU-puolueen johtaja Edmund Stoiber vaati aiemmin päivällä, että Schröder tunnustaa tappionsa.

- SPD:n on alettava ymmärtää, että he eivät voittaneet vaaleja, he hävisivät, Stoiber sanoi seistessään Merkelin rinnalla vapaiden demokraattien (FDP) kanssa käytyjen neuvotteluiden jälkeen.

SPD:n johtaja Müntefering oli aiemmin esittänyt, että CDU ja CSU pitäisi tulkita erillisiksi puolueiksi, jolloin sosiaalidemokraattien voitaisiin katsoa saaneen eniten ääniä vaaleissa.

Merkel vei pohjaa arveluilta, joiden mukaan yksi hallitusvaihtoehto voisi olla kristillisdemokraattien, vapaiden demokraattien ja vihreiden koalitio. Hänen mukaansa FDP ja kristillisdemokraatit ovat yhtä mieltä siitä, että vaihtoehto olisi erittäin hankala puolueiden ohjelmissa olevien suurten erojen vuoksi.

Myös sosiaalidemokraatit ja vihreät ovat jo käyneet keskusteluja, mutta punavihreä koalitio tarvitsisi vahvistuksekseen FDP:n. Vapaat demokraatit ovat kuitenkin kategorisesti kieltäytyneet tästä hallitusvaihtoehdosta.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.