Mainos

Merkel ja Sarkozy sopivat autojen saastepäästöistä

Saksa ja Ranska pääsivät tänään sopuun kuukausia jatkuneessa kiistassaan autojen päästörajoituksista. Liittokansleri Angela Merkel ja presidentti Nicolas Sarkozy sopivat kiistan tapaamisessa Etelä-Saksassa.

- Olemme saavuttaneet tärkeän läpimurron tässä kysymyksessä, jossa kantamme olivat alun alkaen hyvin kaukana toisistaan, sanoi Merkel keskusteltuaan Sarkozyn kanssa Straubingin pikkukaupungissa Baijerissa.

- Voin ilokseni kertoa, että tuemme molemmat EU:n asettamaa tavoitetta.

Merkel tuki maiden huipputapaamisessa myös Ranskan tavoitetta turvallisuus- ja puolustusyhteistyön lisäämisestä EU:ssa. Merkelin mukaan tämä olisi omiaan vahvistamaan myös Natoa. Britannia on aiemmissa yhteyksissä suhtautunut kriittisemmin EU:n puolustusyhteistyöhön, koska britit pelkäävät sen johtavan Euroopan ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyön väljähtämiseen.

EU on ehdottanut, että uusien autojen päästöt saisivat vuodesta 2012 alkaen olla korkeintaan 120 grammaa kilometriltä. Saksa on ollut huolissaan, koska Saksassa valmistetut autot ovat yleensä suurempia kuin esimerkiksi Ranskassa valmistetut ja näin myös saksalaisautojen saastepäästöt ovat suurempia.

Vanhoihin autoihin määräystä ryhdytään Merkelin mukaan soveltamaan vasta vähitellen.

- Ympäristöministerit neuvottelevat vielä yksityiskohdista, mutta uskomme tämän olevan jättiaskel eteenpäin, liittokansleri sanoi.

Merkelin mukaan pitemmän aikavälin tavoite on 95-110 grammaa kilometriltä, mutta asiaa harkitaan edelleen.

Ranskasta tulee EU:n puheenjohtajamaa kesällä, ja Ranska on asettanut kunnianhimoiset tavoitteet kasvihuonekaasujen vähentämiseksi EU-alueella.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.