Mainos

Merkel ei halua saksalaisia Etelä-Afganistaniin

Saksaa on viime aikoina kritisoitu siitä, että sen joukot on sijoitettu suhteellisen rauhalliseen Pohjois-Afganistaniin.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on tehnyt tänään yhden päivän yllätysvisiitin Afganistaniin. Merkelin matkasuunnitelmat pidettiin turvallisuussyistä salassa viime hetkeen asti.

Vierailunsa aikana Merkel tapasi presidentti Hamid Karzain, Naton Isaf-joukkojen johtoa sekä saksalaisia sotilaita Masar-i-Sharifin tukikohdassa. Afganistanissa palvelee runsaat 3000 saksalaista.

Saksaa on viime aikoina kritisoitu siitä, että sen joukot on sijoitettu suhteellisen rauhalliseen Pohjois-Afganistaniin, kun esimerkiksi brittiläiset, kanadalaiset ja amerikkalaiset sotilaat joutuvat ottamaan vastaan talebankapinallisten voimakkaimmat hyökkäykset etelässä.

Merkel kuitenkin torjui ajatukset sotilaiden siirtämisestä.

- Saksa on ottanut vastuun pohjoisesta, ja minun mielestäni tärkeintä on jatkaa niitä ponnisteluja, jotka olemme jo aloittaneet. Meidän pitää pysyä toimivassa mallissa eikä heikentää läsnäoloa pohjoisessa, hän sanoi tavattuaan presidentti Karzain.

Merkel tosin mainitsi, että saksalaiset voivat tarjota apuaan etelään, jos sille on tarvetta. Hän ei tarkentanut, millaisesta avusta olisi kysymys.

Karzai puolestaan pyysi kansainväliseltä yhteisöltä lisävoimia taisteluun talebaneja vastaan. Hän piti huolestuttavana, että kapinalliset onnistuivat aiemmin tällä viikolla ottamaan haltuunsa kaksi aluetta Farahin maakunnassa.

- Syy on selvä. Syy on Afganistanin joukkojen heikkous, miehistöpula, erityisesti seuduilla, joissa hyökkäykset ovat voimakkaimpia, hän sanoi ja toivoi afganistanilaissotilaille parempaa koulutusta ja varustusta.

Kuuma peruna Merkelille

Isaf-operaatio on Merkelille hankala sisäpoliittinen kysymys. Lokakuisen mielipidemittauksen mukaan vain vajaa kolmannes saksalaisista kannattaa sitä. Saksan liittopäivät päätti lokakuun puolivälissä kuitenkin jatkaa osaston komennusta vuodella.

Yli 20 saksalaissotilasta on saanut surmansa kuusi vuotta kestäneen operaation aikana. Määrä saattaisi nousta nopeasti, jos joukot siirrettäisiin levottomaan eteläosaan. Juuri tänään hollantilainen sotilas sai surmansa ja kaksi muuta haavoittui pommi-iskussa alueella.

Kritiikkiä on kertynyt myös Afganistanin poliisivoimien surkean tilan vuoksi. Saksa on luvannut rakentaa maahan puolueettomat ja korruptiosta vapaat poliisivoimat, mutta toistaiseksi työ on edennyt hyvin hitaasti.

Edellisen kerran Saksan johtaja vieraili Afganistanissa vuonna 2004. Tuolloin liittokanslerina toimi Gerhard Schröder.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.