Mainos

Merivoimat hankkii uusia vedenalaisia robotteja

Robotit tulevat marraskuussa tilattuihin miinantorjunta-aluksiin, jotka armeija ottaa käyttöön vuosina 2010-2012.

Merivoimat on tilannut kolme vedenalaista robottia ruotsalaiselta Saab Underwater Systemsiltä. Kaupan arvo on Saabin mukaan noin 80 miljoona kruunua eli vajaat yhdeksän miljoonaa euroa.

Puolustusvoimat käyttää kauko-ohjattavia Double Eagle -robotteja pääasiassa vedenalaisten miinojen etsintään ja raivaamiseen. Robotit tulevat marraskuussa tilattuihin miinantorjunta-aluksiin, jotka armeija ottaa käyttöön vuosina 2010-2012.

Merivoimilla on ennestään yksi vastaava vedenalainen miinanraivaajarobotti, joka on ollut käytössä 1990-luvulta lähtien. Uudet robotit ovat ulkoisesti vanhan kaltaisia, mutta niiden suorituskyky on huomattavasti vanhoja parempi.

Uudet robotit korvaavat vanhentunutta tekniikkaa ja muita menetelmiä. Vedenalaisten raivausten määrä ei ole kapteeniluutnantti Vili Murron mukaan kuitenkaan juuri lisääntynyt viime vuosien aikana.

- Vedenalaisen etsinnän teknologia on kehittynyt paljon viime vuosien aikana, minkä vuoksi nähdään, että raivaustyöt kannattaa tehdä nimenomaan robottien avulla.

Merivoimat käyttää robotteja lähinnä Suomen rannikkoalueella, mutta sekä aluksia että robotteja voidaan tarvittaessa hyödyntää myös kansainvälisissä tehtävissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.