Mainos

Merivartiosto ei havainnut sukellusveneitä

Merivartioston suomalaiset vartioalukset eivät ole tehneet sukellusvenehavaintoja Ahvenanmaalla. Matkustajalautta Roslagenin päällikkö ilmoitti merivartiostolle sukellusvenehavainnoista viime torstaina.

Länsi-Suomen merivartioston apulaiskomentaja Ari Laaksonen vahvisti aamupäivällä, etteivät merivartioston suomalaiset vartioalukset ole tehneet sukellusvenehavaintoja, eikä alueella ole havaittu enää mitään erikoista.

Suomen rajaviranomaiset eivät ole olleet matkustajalautta Roslagenin Ahvenanmerellä tekemien sukellusvenehavaintojen merkeissä yhteydessä Itämeren rantavaltioihin. Komentajakapteeni Laaksonen sanoo, että asian eteneminen on nyt verrattavissa poliisitutkintaan.

Ahvenanmaalaisen Eckerö-linjan matkustajalautta Roslagenin päällikkö teki merivartiostolle ilmoituksen komentosillalla tekemistään sukellusvenehavainnoista pääsiäisen alla torstaina iltapäivällä. Roslagen oli palaamassa Ruotsista Ahvenanmaalle mukanaan 700 matkustajaa. Matkustajalautta oli joutunut tekemään tiukan kaartoliikkeen, jotta se ei olisi törmännyt sukellusveneeseen.

- Kuulustelemme niitä, jotka ovat jotain havainneet. Lisäksi tutkitaan omien sensorien ja valvontalaitteiden havaintoja ja nauhoituksia, kertoo Laaksonen.

Rajavartiolaitoksen aluksissa on samanlaisia sukellusveneiden paikanninlaitteita kuin merivoimilla on mm. ohjusveneissään. Merivoimien aluksia Ahvenanmerelle ei hälytetty, mutta tieto Roslagenin havainnoista lähti heti merivoimien johtokeskukseen. Sen sijaan merivartioston ulkovartiolaiva Uisko sekä Enskärin ja Storklubbin merivartioaseman partioveneet kävivät paikalla tutkimassa tilanteen.

Sukellusvene vai virhehavainto

Merivartioston tähänastisissa selvityksissä on Laaksosen mukaan kovin vähän sellaista materiaalia, joka tukisi useamman kuin yhden kohteen olemassaoloa.

- Sekään, onko tämä yksi kohde ollut varmasti sukellusvene, ei ole tässä vaiheessa varmaa. Se on ihan selvää, että Roslagenin komentosillalla nämä havainnot on tehty ja nähty sekä jouduttu yhtä kohdetta väistämään.

- Jos kyseessä ei ole ollut sukellusvene, havainto menee optisen harhan ja tutkaharhan piikkiin. Se on vähän epätodennäköisempää, mutta mahdollista, selvittää komentajakapteeni Laaksonen.

Hän arvioi asian selviävän siinä vaiheessa, kun tutkinta-asiakirjat ovat kokonaisuudessaan käytettävissä. Laaksosen mukaan on "kovin, kovin harvinaista", että Suomen aluevesirajan tuntumassa tehdään sukellusvenehavaintoja.

-Tältä vuodelta niitä ei ole yhtään, eikä viime vuodeltakaan Länsi-Suomen merialueelta.

Ensin tutkitaan

Merivartiosto otti mahdollisen sukellusvenehavainnon tiedottamisessa komentajakapteeni Laaksosen mukaan perusvarovaisen kannan. Tiedottamiseen ryhdyttiin vasta sen jälkeen, kun asia otettiin esille lehdissä Ahvenanmaalla ja Ruotsissa:

- Ennen kuin me rupeamme tiedottamaan sukellusvenehavainnosta, meidän pitää olla viranomaisena varma siitä.

Grisslehamnista Eckeröön matkalla ollut M/S Roslagen kertoi merivartiostolle viime viikon torstaina kello 17:n aikaan tekemistään sukellusvenehavainnoistaan sen jälkeen, kun kohde oli väistökaarron jälkeen kadonnut niin tutkalta kuin näkökentästä.

- Lähetimme saman tien omat yksiköt sinne, ja kun asialle ei saatu suoraan mitään vahvistusta, niin meillä ei ollut mitään mahdollisuuksia lähteä saman tien tiedottamaan lehdistölle. Merivoimien johtokeskukselle tieto annettiin saman tien.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.