Merivartiointi vaikutti EU-tarkastajat

Suomalainen tapa käyttää merivartiostoa, tullia ja poliisia yhteistyössä merirajojen valvontaan teki suuren vaikutuksen EU:n asiantuntijaryhmään Maarianhaminassa. Suomen viranomaisten yhteistyö sujuu tämän lisäksi myös muihin Itämeren rantavaltioihin päin.

-Vastaavanlainen menettely ei ole ajateltavissa useimmissa EU-maissa. Joistakin maista saattaa jopa puuttua siviiliviranomaisten johtama rannikkovartiointi, kertoi komentaja Pekka Laitila Saaristomeren merivartiostosta. Laitila esitteli merirajamme vartiointia EU:n tarkastusryhmälle.

Ryhmä selvittää, kuinka jäsenvaltiot pystyvät täyttämään 25. maaliskuuta ensi vuonna voimaan astuvan Schengenin sopimuksen vaatimukset. Sopimuksen mukaan EU-maiden kansalaiset voivat matkustaa vapaasti unionin sisällä, mutta ulkopuoliset eivät voi näin tehdä.

Suomen merirajojen vartioinnissa hyödynnetään viranomaisten yhteistyön lisäksi kauko-ohjattuja teknisiä apuvälineitä. Laitilan mukaan voisi ehkä olla mahdollista, että tällaisesta menettelystä tulisi EU-standardi - sitä vaadittaisiin sellaisilta uusilta jäsenmailta, joilla on merirajaa.

Laitila kuvaili merivartiointimme tehoa vieraille tähän tapaan: Kauniilla säällä voi kanootilla ylittää Suomen rajan, mutta tulija havaitaan tutkassa. Huonolla kelillä saattaa samainen meloja välttää tutkan, mutta sen sijaan hän uppoaa kesken matkan aaltoihin. Ranskalaisen Christine Nercessianin johtamaan tarkastusryhmään teki vaikutuksen myös se Laitilan kertoma tieto, ettei laittomia maahantulijoita ole saapunut käytännöllisesti katsoen lainkaan merirajan yli.

Eräässä toisessa EU-maassa tällaisia sisään pyrkijöitä on vuodessa laskettu 14 000 henkeä. EU:n tarkastusryhmä käy huomenna Helsingissä ja maanantaina Kotkassa, minkä jälkeen se jättää raporttinsa EU:n ministerineuvostolle. Ministerineuvoston on määrä tämän jälkeen päättää, kuinka Schengenin sopimusta sovelletaan Pohjoismaissa.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat