MeritaNordbankenin hallituksen suomalaisedustajat haussa

Merita-pankin pääjohtaja Vesa Vainio vahvistaa, että Meritan sekä vakuutusyhtiöiden Sammon ja Pohjolan ristiinedustuksen purkamisesta keskustellaan, mutta mitään tarkempaa hän ei tänään asiasta sanonut. Hänen mukaansa asiaan palataan, kun keskustelut on käyty. Hallituspaikkojen tarkastelulle katsotaan olevan hyvä paikka, kun Merita ja ruotsalainen Nordbanken yhdistetään.

Uuden pankin hallitukseen tulee viisi suomalaista ja viisi ruotsalaista. Vainio ei myöskään sanonut sanallakaan, keitä suomalaisia on kaavailtu tulevan suurpankin hallitukseen. Vainion mukaan aikanaan ratkeaa sekin, tuleeko hallitukseen Suomen valtion edustaja. Valtio on Meritan suurin omistaja.

Tätä nykyä Vainio on Sammon hallituksessa ja Meritan varatoimitusjohtaja Pertti Voutilainen Pohjolan hallituksessa. Vastaavasti Meritan hallituksessa ovat Pohjolan pääjohtaja Iiro Viinanen, Sammon pääjohtaja Jouko K. Leskinen ja Pohjolan hallintoneuvoston puheenjohtaja vuorineuvos Tauno Matomäki. Pankit ja vakuutusyhtiöt ovat toistensa suuria omistajia. Viime aikoina erityisesti Viinanen on puhunut voimallisesti ristiinomistuksen purkamisen puolesta. Ristiinhallinnoinnin eroon pääsyn katsotaan olevan välttämätöntä, että ristiinomistuksen purkamisessa päästään liikkeelle.

Uuteen suurpankkiin ei mahdu suomalaisia tai ruotsalaisia pankkeja

Vainion mukaan tällä hetkellä ei käydä minkäänlaisia neuvotteluja uusien yhteistyökumppanien hakemisesta tulevaan suurpankkiin. MeritaNordbanken esitti avoimen kutsun mahdollisille yhteistyökumppaneille, kun fuusio julkistettiin tämän kuun puolivälissä. Vainion mukaan on kuitenkin selvää, että sen paremmin suomalainen kuin ruotsalainenkaan pankki ei tule kysymykseen, kun lisää vahvuutta haetaan. Sen sijaan muista Pohjoismaista yhteisyökumppani voisi olla pankki. Hänen mukaansa myöskään Sammon tai Pohjolan mukaantulosta ei ole ollut puhetta.

Vainio ei pelkää, että Ruotsissa noussut kova julkinen kohu hankkeesta estäisi yhdistymisen. Erityisesti piensijoittajat ovat napisseet yhdistämistä vastaan. Hänen mielestään myös ruotsalaisten ja suomalaisten pankkien kulttuurieroja on turhaan liioiteltu.
-Tietysti eroihin on kiinnitettävä huomioita, mutta paljon on tehtävissä, hän sanoi.

EU:n kanta tulee aikanaan

Vainion mukaan vielä ei ole selvää, milloin EU:n kilpailuviranomaiset ottavat kantaa pankkien yhdistymissuunnitelmaan. Hänen mukaansa EU voi tehdä sen joko pidemmän tai lyhyemmän kaavan mukaan. Jos lyhyt kaava riittää, kanta tulee noin kuukaudessa. Perusteellisempi käsittely veisi noin viisi kuukautta.

Pankeissa on koko ajan lähdetty siitä, että EU:n viranomaiset eivät tule estämään hanketta, koska pankkien yhdistyminen ei muuta niiden markkinaosuuksia, koska pankeilla ei ole toimintaa samoissa maissa. MeritaNordbankenin on määrä aloittaa toimintansa ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat