MeritaNordbanken: Emu-epävarmuus kalvaa Ruotsalaisia pk-yrityksiä

Ruotsin pienet ja keskisuuret yritykset kärsivät suuria enemmän Ruotsin jäämisestä Emun ulkopuolelle, sanoi johtaja Göran Sundström MeritaNordbankenista tänään.

Sundström puhui talous- ja rahaliiton vaikutuksista pohjoismaiseen elinkeinoelämään seminaarissa, joka pohti Pohjoismaiden vaikutusta EU:iin.
-Sanotaan, että valuutanvaihtokustannukset ovat vain 0,4 prosenttia bkt:sta, mikä rahassa on noin kahdeksan miljardia kruunua. Kustannus jakautuu kuitenkin hyvin epätasaisesti. Pahiten se rasittaa pieniä ja keskisuuria yrityksiä, sillä suuryritykset voivat pitkälti välttää ne, Sundström sanoi. Pienten ja keskisuurten yritysten osuus Ruotsin viennistä on vain 30 prosenttia, Sundström totesi.

Euron tulo ensi vuoden alusta vaikuttaa pienten ja keskisuurten yritysten elämään myös Emun ulkopuolisissa maissa, kun kansainväliset yritykset alkavat vaatia tarjouksia euroissa.
-Kansainväliset suuryritykset voivat siirtää valuuttariskin alihankkijoidensa kannettavaksi, ja näillä pienillä yrityksillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin siirtää riski työntekijöilleen, Sundström sanoi. Hän huomautti, että työllisyyden parantaminen on sekä Suomessa että Ruotsissa pitkälti pienten ja keskisuurten yritysten varassa, minkä takia ruotsalaisyrityksille lankeava lisärasitus on valitettava.

Kuusi miljardia vuodessa

Johtaja Kaija Erjanti Pankkiyhdistyksestä totesi vuorostaan, että Suomessa pankkien valmistautuminen on ollut helpompaa, koska hallituksen tavoite viedä Suomi rahaliittoon on ollut selvä. Tavoite on Erjannin mukaan painanut Suomen korkotasoa merkittävästi alemmas.
-Jos arvioidaan, että korot ovat Emu-tavoitteen takia noin kaksi prosenttiyksikköä alhaisemmat, merkitsee se 300 miljardin markan luottokannalla noin kuuden miljardin markan elvytystä velallisille vuodessa, Erjanti sanoi. Siihen verrattuna euroon siirtymisestä aiheutuva miljardin markan kustannus ei ole merkittävä rasite, Erjanti arvioi.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat