Mainos

Meritan omistusjärjestelyt harkintaan

Merita-Nordbankenin suomalaiset omistajat päättävät 23. marraskuuta, hyväksyvätkö he pankin omistuksen keskittämisen ruotsalaiseen omistusyhtiöön. Samalla pankin omistusyhtiön väliaikaiseksi nimeksi ehdotetaan Nordic Baltic Holding.

Merita-Nordbank

Jos muutos hyväksytään, suomalaisten ei tarvitse matkustaa yhtiökokoukseen Tukholmaan, vaan he voivat osallistua kokoukseen Helsingissä, jonne on videoyhteys Tukholmasta. Videoyhteys on tarvittaessa myös muille paikkakunnille. Jos konsernin kotipaikaksi olisi valittu Suomi, tämä ei olisi kiistatta mahdollista, kertoi johtaja Kari Suominen. Omistajat voivat käyttää ääni- ja muita oikeuksiaan myös videoyhteyspaikkakunnilta. Merita-Nordbankenin johdon mielestä pankin rakenteen yksinkertaistaminen on välttämätöntä, jotta siitä voidaan kehittää selkeästi pohjoismainen pankki.

Suomalaiset piensijoittajat menettävät osinkojen veroedun, mutta pankin johdon mielestä tämä tulee korvautumaan osakkeiden hintaeron poistumisella. Pankin osakkeesta on maksettu vähemmän Helsingin pörssissä kuin Tukholmassa. Jatkossakin osake noteerattaisiin molemmissa pörsseissä. Jos yhtiö maksaisi osinkoa saman verran kuin Merita tänä vuonna eli 1,05 markkaa, Suomisen mukaan sadan osakkeen omistaja saisi hieman vaille 30 markkaa vähemmän kuin tänä vuonna. Hänen mukaansa tällainen omistaja kuvaa hyvin pankin keskivertokotitalousomistajaa.

Enemmistö menossa ruotsalaisille

Meritan omistajista valtaosa eli noin 95 prosenttia on kotitalouksia, mutta niiden osuus osakkeista on noin 28 prosenttia. Ennen kuin suomalaisomistajat pääsevät tekemään päätöksiä, pankin ruotsalaiset omistajat kokoontuvat tekemään omalta osaltaan ratkaisunsa 19. marraskuuta.

Nordbanken Holdingin omistajien on päätettävä julkisesta ostotarjouksesta Meritan omistajille. Jo aiemmin ilmoitetun ehdotuksen mukaisesti yhdellä Meritan osakkeella saisi 1,02 Nordbanken Holdingin osaketta. Näin omistusyhtiön ruotsalais-suomalaiset voimasuhteet jakautuisivat 60-40 prosenttia. Tästä päätettiin jo silloin, kun Meritan ja Nordbankenin liitosta sovittiin. Jos kaikki menee niin kuin on ajateltu, vaihtotarjous Meritan omistajille alkaa 24. marraskuuta ja päättyy 15. joulukuuta. Ratkaisussa lähdetään kuitenkin siitä, että ruotsalaisyhtiön on saatava yli 90 prosenttia Meritan osakkeista.

Vaikka yhtiökokous hyväksyisi liiton, jokainen osakkeenomistaja päättää itse, vaihtaako hän Meritan osakkeet ruotsalaisyhtiön osakkeiksi. Jos yli 90 prosenttia hyväksyy vaihdon, lopuille on maksettava käypä korvaus osakkeista. Siitä päätetään vasta vaihtotarjousajan päätyttyä.

Lopullinen nimi ensi vuoden alkupuolella

Omistusyhtiön väliaikainen nimi on tarkoitus korvata "lopullisella" nimellä vuoden 2000 ensimmäisellä puoliskolla. Aiemmin on kerrottu, että uusi nimi on tarkoitus ottaa käyttöön myös pankkikonttoreissa. Vaikka pankin omistusyhtiöksi on kaavailtu Tukholmaa, emopankin kotipaikka tulee olemaan Suomessa. Tätä on perusteltu tasapuolisuudella. Vaikka päinvastainen järjestys olisi voinut olla pienomistamien kannalta parempi, Suominen toisti, että kokonaisuuden ja siis myös pienomistajien kannalta valittu malli on parempi. Päinvastaiseen malliin olisi pankin johdon mukaan liittynyt verotuksellisia ja juridisia riskejä.

Pankin omistusyhtiön hallitusta muodostettaessa pyritään siihen, että hallituksessa on yhtä monta jäsentä kustakin mukana olevasta Pohjoismaasta, ylimääräistä yhtiökokousta koskevassa lehdistötiedotteessa kerrottiin. Meritan omistajille tullaan lähettämään yksityiskohtaiset toimintaohjeet osakkeiden vaihtoa varten.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.