Mainos

Meritalle moitteita liian vähäisestä tiedosta

Korkein hallinto-oikeus KHO on moittinut Merita-pankkia siitä, ettei pankki antanut tarpeeksi yksityiskohtaista tietoa myydessään Ahlströmin osakkeita vuonna 1995.

Osa kaupoista tehtiin pankkia lähellä olleen Optiomi-yhtiön kanssa. KHO:n mukaan siitä tullut runsaan 85 miljoonan markan myyntivoitto olisi pitänyt eritellä vuoden 1995 vuosikertomuksen liitetiedoissa. Pankki ilmoitti vain kokonaismyyntivoiton, joka oli runsaat 210 miljoonaa markkaa.

Rahoitustarkastus vaatii Meritaa jo viime vuonna tarkentamaan myyntivoiton jakautumista, mutta pankki vei riidan KHO:hon. Oikeuden ratkaisu vastaa Ratan näkemystä. Merita ei pitänyt Optiomia ryhmään kuuluvana, koska konsernin omistus sijoitusyhtiöstä jäi alle 20 prosentin. Rata kuitenkin katsoi myös muiden omistajien olevan pankkia lähellä.

Merita: Taloussanomat uutisoi väärin

KHO:n ratkaisu annettiin viime perjantaina. Pankin mukaan asiasta ei tiedotettu, koska sillä ei katsottu olevan vaikutusta Meritan osakkeen hintaan.

Tänään pankki kertoi tiedotteella, kuinka vuoden 1995 kaupoista aikanaan tiedotettiin. Pankin mukaan pörssitiedote annettiin, koska aamun Taloussanomissa oli kerrottu KHO:n päätöksestä, mutta siitä annettiin väärä kuva. Pankin mukaan KHO ei edellyttänyt myyntivoiton eliminointia.

Helsingin Arvopaperipörssi pohtii kantaansa

Helsingin arvopaperipörssi ei vielä ota kantaa, onko Merita-pankki tiedottanut asianmukaisesti Korkeimman hallinto-oikeuden pankkia koskeneesta päätöksestä.

Pörssin mukaan Meritan tiedottamisen riittävyys tutkitaan tavalliseen tapaan. Asian viennistä pörssin kurinpitolautakuntaan päättää pörssin toimitusjohtaja. Jos kurinpitolautakunta katsoisi, ettei pankki ole tiedottanut KHO:n päätöksestä riittävän ajoissa tai perusteellisesti, pankille voidaan määrätä rangaistus. Enimmillään rangaistus on puoli miljoonaa markkaa.

Pörssissä noteerattujen yhtiöiden on kerrottava julkisesti yhtiön osakkeen hintaan vaikuttavista tekijöistä. Epätodennäköistä on, että pörssillä olisi syytä puuttua enää itse KHO:n tutkimaan tapaukseen Meritan toiminnassa.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.