Mainos

Merita: Viron talous vielä tiukoille

Merita-pankin mukaan Viron talousnäkymät ovat väistämättä heikommat ensi vuonna kuin tänä vuonna.

Ekonomisti Juliana Borsos-Torstila Meritasta sanoo, että vaihtotaseen alijäämä ja ylikuumeneminen ovat vaikeuttaneet taloustilannetta Virossa.
BKT:n kasvu kääntyi Borsos-Torstilan mukaan huimaan 12,4 prosentin kasvuun toisella neljänneksellä ensimmäisen neljänneksen 10,8 prosentista. Muutos lisäsi ylikuumenemispelkoja. Merita ennustaa, että kasvu yltäisi yli 10 prosenttiin kuluvana vuonna.

Ennätyskasvun kääntöpuolena on inflaation kurissapitäminen ja sitä kautta tarve kiristää rahapolitiikkaa. Jarrutusta on tarvittu erityisesti antolainauksen rauhoittamiseksi, sillä se on kaksinkertaistunut viime vuodesta.
Viron kauppataseen alijäämä supistui syyskuussa, mutta se vetää yhä vaihtotaseen selvästi negatiiviseksi.
Vaihtotaseen alijäämää pienentää läpikulkukaupan poistaminen tilastoista, mikä korjaa ensimmäisen kuuden kuukauden vajeen 13 prosentista hieman alle 10 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Tälle vuodelle Merita ennustaa Virolle 14 prosentin vaihtotaseen vajetta.

Viron keskuspankin toimet ja alentuneet pörssikurssit hillitsevät kulutuskysyntää Meritan arvion mukaan ensi vuonna. Viron hallitus on asettanut tavoitteeksi ylijäämäisen budjetin ensi vuonna.
Merita ennakoi Viron talouskasvun kutistuvan viiteen prosenttiin. Ensi vuoden inflaatioksi Merita ennustaa yhdeksää prosenttia. Tänä vuonna inflaatio Virossa noussee 12 prosenttiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.