Mainos

Merita-Nordbankenissa miljoonien jättikavallus

Merita-Norbankenissa on paljastunut jättikavallus. Tukholmassa työskennellyttä osakemeklaria epäillään noin 200 miljoonan markan vahingot pankille aiheuttaneista osakekaupoista.

Nordbankenin palveluksessa oleva osakemeklari, 31-vuotias nainen on aiheuttanut pankille arviolta 290 miljoonan kruunun eli lähes 200 miljoonan markan tappiot. Meklarin epäillään syyllistyneen vakavaan väärinkäytökseen ja törkeään kavallukseen.

Tappiot syntyivät pankin omien ohjeiden vastaisesta osakkeiden ns. lyhyeksimyynnistä. Pankin sisäisessä tarkastuksessa paljastunut tapaus on annettu poliisin tutkittavaksi, ja osakemeklari on pidätetty.

Naisen tai hänen kanssaan yhteistyössä olleen ulkopuolisen tahon arvioidaan hyötyneen kaupoista itse korkeintaan muutamia miljoonia kruunuja. Hänen motiiviaan ei tiedetä. Hän tunnustaa kaupat, mutta kieltää tehneensä rikosta.

Pankin turvallisuusjohtajan Leif Larssonin mukaan poliisi on jo löytänyt viitteitä siitä, että meklari on siirtänyt varoja pankista itselleen tai jollekin toiselle osapuolelle. Summat ovat kuitenkin korkeintaan muutamia miljoonia kruunuja. Sen sijaan pankin kärsimät kokonaistappiot nousevat lähes 290 miljoonaan kruunuun.

Pankin tappiot syntyivät siten, että meklari myi osakkeet, joita pankilla ei vielä ollut. Myydyt osakkeet jouduttiin ostamaan tai lainaamaan nouseviin kursseihin, josta syntyi pankille tappioita. Osakemeklarin motiivit ovat vielä epäselvät. Toiminta on kestänyt useita kuukausia ja tänä aikana osakkeiden hinnat ovat pääosin olleet nousussa.

Merita-Nordbankenin varatoimitusjohtaja Jussi Laitinen sanoo meklarin harhauttaneen pankin hallintoa muun muassa väärentämällä asiakirjoja. -On myös mahdollista, että meklarilla on ollut avustajia pankin ulkopuolella, sanoo Laitinen.

Pankista ei kuitenkaan haluta vielä kertoa kauppojen yksityiskohtia. Näyttäisi siltä, että meklari on tehnyt kauppaa joko omaan lukuunsa tai tappiolliseksi kirjautuneille kaupoille ei muuten ole löytynyt kotia. Tappiot on kaadettu pankin syliin.

Lyhyt kauppa ei kiellettyä

Lyhyt osakekauppa on markkinoilla varsin tavallista. Esimerkiksi Suomessa arvopaperimarkkinalaki ei varsinaisesti kiellä lyhyttä kauppaa, mutta myydyt osakkeet pitää pystyä toimittamaan määräaikojen puitteissa.

Myös Euroopassa lyhyt osakekauppa on pääosin sallittua, ja sitä pidetään markkinoiden toimivuuden kannalta hyvänä asiana. Lyhyessä kaupassa saatetaan ottaa näkemystä markkinoiden kehittymisestä, ja usein turvaudutaan osakelainaukseen.

Markkinavalvoja Harri Mäntynen rahoitustarkastuksesta sanoo myös Yhdysvalloissa tiettyjen markkinaosapuolten voivan tehdä lyhyttä kauppaa. Laskeviin kursseihin se ei kuitenkaan ole sielläkään Mäntysen mukaan sallittua. (MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.